Coaching két lábon és hat lábon

Módszer-választós

2015. április 28. - Nyíri Gabi

mo_dszer_va_laszto_s_erdo_s_foto.jpg

A kutyakiképzésről mindenkinek van véleménye. Ha megpróbálsz egy-egy módszer kapcsán tájékozódni, hamar egymásnak ellentmondó nézetek, sőt heves indulatok sűrűjében találhatod magad. Mi az, ami ilyenkor segít dönteni?

Ahhoz, hogy sikeresen eligazodj a módszerek erdejében, két dologgal érdemes tisztában lenned: Mik a legfontosabb értékek számodra a kutyázásban, vagyis a „Hogyan”, illetve hogy milyen céljaid vannak a kutyázás kapcsán, vagyis a „Mit”.

Ha határozott elképzelésed van arról, hogy mit és hogyan szeretnél elérni, máris könnyebb dolgod van a módszerek közti választás kapcsán is. Mások véleményétől függetlenül vizsgálhatod, hogy az egyes módszerek mennyire illeszkednek a te elképzeléseidhez. Ha például tudod, hogy neked mindennél fontosabb a kedvenced biztonsága, igent mondhatsz egy olyan módszerre, ami alapján a kutya semmilyen körülmények között nem vehet fel élelmet a földről. Ha a belvárosban éltek, ezért fontos, hogy a kutyád a forgalomban, sok ember közt is jól működjön, a te tereped lehet a városi helyszínen tartott foglalkozás. Ha szeretnél többféle kutyás sportot kipróbálni, valószínűleg szívesen jársz majd olyan kutyaiskolába, ahol egy helyen érhetsz el különböző sportágakat.

A következő kérdések a segítségedre lehetnek a Hogyan és a Mit meghatározásában:

  • Mi a hat legfontosabb dolog számodra most a kutyázásban?
  • Mit jelentenek ezek neked pontosan? Készítsd el a saját meghatározásaidat!
  • Mit szeretnél elérni a kutyáddal az élet különböző területein?

kutya_s_ce_lok_logo_val.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

 

süti beállítások módosítása