Coaching két lábon és hat lábon

Egy neveletlen kutya nem vicces!

2019. november 14. - Nyíri Gabi

golden-retriever-4135270_640.jpg

Számos olyan – egyébként viccesnek szánt – fénykép kering a közösségi oldalakon, amin unatkozó kutyák által lebontott lakások szerepelnek. Mi történik ilyenkor valójában? Nevetünk azon, amin igazából változtatni kellene. Vajon ezt csak kutyás témák kapcsán tesszük?

Persze nem csak romokban heverő szobákat találni, vannak megfékezhetetlenül ugató ebek, szemét szedők, és mindenféle egyéb gazságot elkövetők is. Mi a jellemző felhívás az ilyen képek kapcsán? Tegye fel a kezét, akinek szintén így viselkedik a kutyája! Aki tud kapcsolódni, nevet egy jót, vagy csak megereszt egy félmosolyt, felteszi a kezét, vagyis nyom egy like-ot.

Hogyan működik ez? Be lehet zsebelni egy kevés jó érzést azzal kapcsolatban, hogy más is ugyanígy van a dologgal. Igény esetén további jó érzés is begyűjthető, ha az ember kellően jelentősnek érzi magát attól, hogy mekkora disznó a kutyája. És emellett minden marad a régiben, a világon semmi nem történik az eb viselkedésének rendezésére.

golden-retriever-4073350_640.jpg

És minek kellene történnie igazából? Felismerésnek, változásnak. Nem elég azt kérdezni, hogy ki van ugyanebben. Az értelmes kérdés az, hogy hogyan fogunk kimászni ebből. Mihez kezdünk a kutyáink viselkedésével, milyen lépéseket fogunk tenni a javulás érdekében? Az nem visz előre, hogy sokan nevetgélünk együtt azon, amin egyébként lehetne változtatni, ha akarnánk és erőfeszítést tennénk bele.

Ez mennyire jellemzően kutyás dolog? Jó hír vagy sem: semennyire - bármivel kapcsolatban lehet ugyanígy működni. Gondolj csak a képekre az emberekről, akik utálják a munkájukat és emiatt a hétfőt vagy képtelenek rendben tartani az energiájukat, és mindig holt fáradtak, vagy esetleg mindenütt szívesebben vannak, mint a kibírhatatlan férjükkel / feleségükkel. A mintázat ugyanaz: közös nevetés a sorstársakkal, közben pedig állandósul az elakadás a karrierben, a nehézségek a személyes energiamenedzsment terén és a zsákutca-érzés a párkapcsolat kapcsán.

dog-4606952_640.jpg

Szóval ha legközelebb belefutsz egy ilyen képbe, és azt érzed, hogy bizony szívesen feltennéd a kezed, vedd észre a mélyebb üzenetet is. Lehet, hogy itt igazából nem is mosolyogni, hanem változtatni kellene? És bizony azon is érdemes elgondolkoznod, hogy mennyire vagy következetes a kutyás vagy nem kutyás témáknál. Vajon változtatsz az egyik helyen, míg a másikban együtt élsz a problémával?

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása