Coaching két lábon és hat lábon

Ismered a karaktert, aki mindenkit az orvosának néz?

2018. június 14. - Nyíri Gabi

labrador-380800_640_1.jpg

Van egy kérdés, amiről azt hihetnénk, hogy jellemzően az orvosok szokták feltenni a betegeiknek. Mégis vannak emberek, akik egy teljesen szokványos találkozás alkalmával neked is gond nélkül erre a kérdésre kezdenek válaszolni. Van tipped, hogy mi ez a kérdés? És hogyan szokott rád hatni a válasz?

Mi a tapasztalatod azzal kapcsolatban, hogy mit kérdeznek az emberek egymástól, ha összefutnak valahol? Általában két fő irány jellemző: a „Hogy vagy?” és a „Mi újság veled?” És van egy jel, amiből előre sejtheted, hogy egy másik kérdéshez illeszkedő válaszra számíthatsz. Mi ez a jel? A jó mély sóhaj. Ezt szinte garantáltan a kellemetlenségek, bajok, bosszúságok felsorolása követi. Ennek kapcsán szoktam én azt mondani, hogy na nézd már, megint az orvosának néz az illető. Mert ugye az orvos az, aki úgy kezdi a beszélgetést a pácienssel, hogy „Mi a panasza?”

dog-1539118_640.jpg

És miért van könnyebb dolga az orvosnak nálunk? Amikor abban a beszélgetésben ő jut szóhoz, neki nem kell a saját hogylétéről beszámolni. Ezzel szemben egy általános társalgási helyzetben előbb-utóbb csak feljön a kérdés, hogy és velünk mi van. Amire egy panaszkodós felütés után sokszor nem könnyű reagálni. Egyrészt azért, mert automatikusan rácsatlakozunk a másik negatív hangvételére, másrészt akár érezhetjük udvariatlannak, sőt érzéketlennek azt mondani, hogy velünk minden egészen remek. Ez pedig jó alap arra, hogy hogyan emeljük ki kettőnk történetéből a lehető leglehangolóbb változatot, ami egyetlen társalgást sem tesz nagy élménnyé...

Rád is jellemző, hogy mindenkit orvosnak nézel, és a panaszaidat sorolod neki? Ha nem szeretnél sok kellemetlen társalgási élményt begyűjteni, mindenképp érdemes leszoknod róla! És vajon mi minden más kapcsán hasznos még kordában tartani a hozzáállásodat? Június 21-én érkezik a Magazin következő száma, amiben erről lesz szó. Ha érdekel a téma, de még nem regisztráltál, itt megteheted.

Képek innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása