Coaching két lábon és hat lábon

Akarod te, csak...?!

2018. május 24. - Nyíri Gabi

portrait-3369715_640.jpg

Sokaknak vannak nagy álmai vagy vágynak komoly változásra, csak... És általában ez itt a történet végét is jelenti. Mi a „csak” működési módja és mihez lehet kezdeni vele?

„Annyira jó lenne nekünk ez az agility, csak a fene gondolta volna, hogy ilyen strapás.” „Szeretnék én az új területen elhelyezkedni, csak kezdőként senki nem akar abban a pozícióban alkalmazni, amit kinéztem magamnak.” „Tudom, hogy lenne mit csiszolni a nyelvtudásomon, csak ahhoz többet kellene foglalkozni a dologgal.” Mit gondolsz, ilyen indítás után meddig jut valaki az agility, a karrierváltás és a nyelvtanulás kapcsán? Igen, valószínűleg semeddig. Miből sejthető ez ilyen pontosan?

A „csak” és közeli rokona a „de” a kifogások kedvenc felvezetései. „Persze, hogy akarom, csak...” és itt következik a többé-kevésbé kimunkált lista arról, hogy miért nem fog menni a dolog. Az eddigi bajnok, akivel én találkoztam, félkézzel lekevert 5 konkrét, a szakmai útjához kapcsolódó ötletet, ezzel megerősítve magát abban, hogy itt aztán nincs mit tenni.

red-nosed-pit-bull-3406870_640.jpg

Pedig az új nézőponthoz elég egyetlen szócskával megtoldani a dolgot: „csak” helyett „lássuk csak”. Mennyivel előrevivőbb, igaz? „Annyira jó lenne nekünk ez az agility. Lássuk csak!” Mindjárt van tere az érdeklődésnek, a megfontolásnak. Íme 3 szempont, ami segít lebontani a kifogásaidat:

1. A semmiből nem lesz valami: Bármennyire jó lenne is, erőfeszítés nélkül nem lehet komoly eredményeket elérni.

2. Nem kötelező előre tudni az egész megoldást: Csak azért, mert a legelején nem látod, hogy milyen út vezet a célodhoz, nem kell kapásból lemondani róla. Legtöbbször pont elég, ha menet közben kiderül.

3. Nem egyetlen lépésed van: Persze, hogy még a próbálkozás is értelmetlennek tűnik, ha azt várod magadtól, hogy a rajtvonalról rögtön a tökéletesbe lépj. Mert ez általában szimplán lehetetlen, és ezt nagyon pontosan látod is. A végcél fontos, hogy tudd, hogy hova tartasz, a megvalósítás szempontjából azonban sokkal fontosabb a következő lépés előre.

Képek innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása