Coaching két lábon és hat lábon

Miért ne vidd túlzásba a tanulást?

2018. május 03. - Nyíri Gabi

dog-3297240_640.jpg

Tudjuk, hogy az élethosszig tartó tanulás fontos, meg hogy öreg kutya igenis tanul új trükköket. Akkor lehet ezt egyáltalán túlzásba vinni? És mivel jár, ha megpróbálsz túl rövid idő alatt túl sok tudást magadra szedni?

Valószínűleg neked is megvannak a tanuláshoz kapcsolódó keserves emlékeid. Amikor valami olyat próbáltál bebiflázni, ami egy kicsit sem érdekelt, vagy amikor tudtad, hogy csak a vizsgára tanulsz, és másnap már semmire sem fogsz emlékezni az egyébként 30 éve elavult anyagból. Az iskolás éveid alatt vajmi kevés befolyásod van rá, hogy mit és milyen ütemben kell megtanulnod, de később igenis a kezedbe veheted az irányítást! Íme 3 ok, amiért nem érdemes túlzásba vinni a tanulást még akkor sem, ha élsz-halsz a témáért, mert például kutyázásról van szó:

a-3360992_640.jpg

1. Nem épül be: Amikor túlságosan sok információt próbálsz túlságosan rövid idő alatt befogadni, azt tapasztalod, hogy összezavarodsz, és abban is elbizonytalanodsz, amiről korábban azt gondoltad, hogy biztosan tudod. Miért? Mert az agyad az újdonságokat megpróbálja hozzákötni a meglévő tudásodhoz, ami kibillenti a rendszert a korábbi kellemes egyensúlyából. Ha 4 agility-játék szabályait próbálod egyszerre megtanulni, az eredmény valószínűleg egy nagy káosz lesz, és kb. már abban sem leszel biztos, hogy mi vonatkozik egy egyszerű jumpingra.

dog-2526568_640.jpg

2. Ha nem csinálod, nem tudod igazán: Az új információ akkor lesz igazán a tiéd, amikor elkezded használni, vagyis megjelenik a működésedben. Hiába találkozol egy új oldalváltási megoldással, amíg nem csinálod, csak felületes ismereted lesz róla.

dog-1394388_640.jpg

3. Nem tudsz mindenre odafigyelni: Az új dolgok az elején extra figyelmet igényelnek, idő, amíg készségszintűvé válnak. A figyelmi kapacitásod azonban véges, vagyis nem fog egyszerre minden beleférni. Nem érdemes egyszerre változtatni a futó technikádon, az időzítésen és az indításon... Mi történik, ha mégis megpróbálod? Jobb esetben csak néhány elemről leesik a figyelmed, de akár szét is zilálhatod vele a működésedet.

Tanulni fontos és jó, de ha túltolod, csak az idődet, az energiádat és a pénzedet vesztegeted. Szabj magadnak vállalható tempót!

Képek innen: 1., 2., 3., 4.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása