Coaching két lábon és hat lábon

Miért ne kezdj a kutyázásban mindig valami újba?

2018. április 19. - Nyíri Gabi

animal-3226102_640.jpg

Ha van egy célunk az ebbel, igyekszünk a legjobb eszközt megtalálni az eléréséhez. És könnyen nagy lesz a csábítás, hogy folyton kísérletezzünk valamivel. Mi ezzel a gond? Miért nem érdemes mindig valami újba fogni?

Biztosan te is találkoztál már az "egy dolog állandó: mindig mást csinálunk"-jelenséggel: Gyorsítani kell, ezért csak mást gyakorlunk, hogy hiányozzon neki. Ma meg holnap. Ennél sokkal jobb ötlet csak lendületes dolgokat csinálni, ettől majd bekapcsolja a rakétáit. A hét végéig. Legyen inkább pihentetés, séta meg játék, semmi munka, így felszabadul. Újabb néhány napig, aztán kezdődik elölről a sor, vagy újabb lehetőségek bukkannak fel. Az eredmény? Kérdéses.

dog-3318189_640.jpg

Lehet, hogy nincs látható változás. Sőt akár romolhat is a helyzet, érezhetővé válik a zavar a rendszerben. Az is előfordulhat, hogy van előrelépés a kívánt irányba, csak épp fogalmunk sincs, hogy mi okozta. Mit kell itt észrevenni?

  • Egynél több változó mellett esélytelen visszafejteni a pontos hatásmechanizmust. Az egyik dolog hatott, vagy a másik? Erősítették egymás hatását vagy éppen kioltották?
  • Egy komolyabb változtatás ritkán hoz azonnali eredményt. Mivel rutint kell szerezni az új működésben - akár annak árán is, hogy belenyúlunk egy régóta használtba -, az első eredmények festhetnek rosszabbul, mint a kiinduló állapot.

dog-3210183_640.jpg

Joggal mondhatnád, hogy ne jöjjek azzal, hogy ne változtass, amikor legutóbb pont arról volt szó, hogy gyakran nem tudjuk elengedni azt, ami nem működik. Az igazság itt is középen lakik, a kulcs az egyensúly. Ezekre érdemes figyelned:

  • Határozd meg pontosan, hogy mit szeretnél elérni!
  • Tisztázd, hogy honnan fogod látni, közelebb kerültél-e hozzá!
  • Döntsd el, hogy mihez akarsz kezdeni, legyen egy terved!
  • Legyél következetes a végrehajtásban! Mindig a lehető legkevesebb dolgot változtasd meg egyszerre, olyanokat, amiknek a hatását el tudod különíteni. Ez a gyakorlatban sokszor azt jelenti, hogy csak egy elemhez nyúlsz egyszerre.
  • Rendszeresen nézz rá az előrehaladásra, ezt vesd össze az elképzeléseiddel! Ha nem tapasztalsz változást, mérlegeld, hogy valóban következetes voltál-e, adtál-e a dolognak elég időt. Ha igen, és mégsem kielégítő az eredmény, változtass!

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása