Coaching két lábon és hat lábon

Mi az, ami tényleg illik hozzád a kutyázásban?

2018. április 03. - Nyíri Gabi

cute-3183637_640.jpg

Mi motivál, amikor egy módszer vagy megközelítés mellett döntesz a kutyázásban? Legtöbbször az, hogy piszkosul akarod az eredményt, amit elérhetsz általa. Pedig ez kevés ahhoz, hogy hosszú távon elégedett lehess. Min múlik, hogy valami tényleg illik-e hozzád?

Biztosan te is fel tudsz idézni olyan döntő pillanatokat, amikor megszületett benned az elhatározás: ez kell nekem! Láttál egy gazdát holt sápadtan kiabálni az elrohanó kutyája után - te tudtad, hogy akarod a 100%-os behívást. Amikor elfutottak mellettetek, tudtad, hogy innentől nincs canicross nélkületek. Nekem egy ilyen élmény volt, amikor a '90-es évek közepén olvastam egy cikket a Kutya újságban az agility-ről - én tudtam, hogy az uszkáromnak és nekem ez kell.

dog-2780296_640.jpg

Megvan az áhított eredmény, csak kell valami, ami elvisz odáig. És ezen a ponton gyakran zavarba ejtően sok lehetőséggel találod szembe magad. Ezeket mérlegelve - érthető módon - egy csomó, az eredményhez kapcsolódó kérdés ötlik fel benned:

  • Mit és mennyi idő alatt érhetsz el vele?
  • Mit igényel a használata?
  • Mennyire tartós a hatása?

dog-2785074_640_1.jpg

Attól, hogy ezekre a kérdésekre egészen tetszetős választ tudsz adni magadnak, még nem garantált, hogy hosszú távon is elégedett leszel a dologgal. Miért? Mert te nem vagy benne a képben. Az elérhető eredmények mellett ugyanolyan fontos, hogy hogyan hat rád az, amit csinálsz. Az értékeléskor érdemes ezeket a kérdéseket is feltenned magadnak:

  • Kivé illetve mivé válsz az adott módszer vagy megközelítés használata közben?
  • Mennyire van ez összhangban mindazzal, ami fontos számodra a kutyázásban és az életben általában?
  • Milyen érzéssel tudnál mesélni róla másoknak?
  • Hogy hatna rád, ha sok év távlatából erre kellene visszaemlékezned?

Honnan ismerszik meg a hozzád illő módszer? Amellett, hogy eredményes, összhangban is van veled. Azt éled meg, hogy egyre inkább önmagad lehetsz általa: számodra értékes módon érheted el azt, ami értéket jelent.

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása