Coaching két lábon és hat lábon

Te is rutinból oldod meg a kihívásokat?

2018. március 15. - Nyíri Gabi

dog-2611251_640.jpg

Ahogyan megvannak a jól bevált módszereink arra, hogy hogyan csinálunk dolgokat, megvannak a jól bevált erőforrásaink is, amiket mozgósítunk, amikor meg kell oldani valamit. Igen ám, de lehet, hogy ezzel soha nem hozod ki a legtöbbet a helyzetekből! Íme 4 kutyás erőforrás a régiek és jól beváltak mellé!

A coaching-beszélgetéseimben sokszor felbukkanó téma a „fogalmam sincs, hogy mihez kezdhetnék”-érzés, vagyis az eszköztelenség és az ötlettelenség. Legalább ilyen gyakran kerül elő azonban az is, hogy „nekifutottam a jól bevált módszeremmel, és nem jutottam semmire, vagy legalábbis nem azt kaptam, amire számítottam”. Tudod, mi a legérdekesebb ezekben a beszélgetésekben? Hogy kivétel nélkül mindenki rendelkezik valamivel, amivel ki tud mozdulni a holtpontról, és el tud indulni egy ígéretes, új irányba.

Akkor miért van szükség a coachingra? Mert az emberek gyakran egyszerűen nem látják, mi mindenük van, pontosabban nem tudnak kapcsolódni a bennük rejlő különböző erőforrásaikhoz. A lehetséges erőforrások tárháza szinte végtelen, ezért nem próbálok meg előállni egy tuti listával. Vannak azonban olyanok, amiket szeretnék külön kiemelni, mert sok kutyásnál tapasztalom, hogy hiányzik a kapcsolódás hozzájuk.

11116262_10206705925548533_3242165651586157481_o.jpg

1. Kutyázás: A kutyás coachingban a kutyázásból – vagyis abból az élményanyagból, amire a kutyáddal való közös életetek során szert teszel – csinálunk erőforrást. Amire képes vagy valahol – és tudod, hogy képes vagy rá –, be tudod vetni az életed egyéb területein is. Így ha ránézel arra, hogy egy adott téma hogyan jelenik meg a kutyás életedben, és ott mit kezdesz vele, ötleteket, megoldásokat vehetsz át a kutyás önmagadtól. Bővebben a kutyázásról, mint erőforrásról itt.

dog-1885203_640_1.jpg

2.. A saját működésed: Ha valaki, hát én nem voltam az a tudatos fajta. Amikor szembe jött egy kihívás, azt akartam megoldani – irányítani –, és aközben ki ért rá azzal foglalkozni, hogy épp mi van a fejében. Aztán szép lassan rá kellett jönnöm, hogy lényegében az egyetlen dolog a világon, amit ténylegesen van esélyem irányítani, az pont a saját működésem. Hogy mit engedek be, és mire irányítom a figyelmem. Bővebben a tudatos gondolkodásról itt.

dalmatians-1724669_640_1.jpg

3. A kérdések, amiket felteszel magadnak: Minden kihívásból lehet egy utálatos nehézséget csinálni, csak a megfelelő kérdéseket kell feltenned magadnak. Hogyan kell például egyetlen pillanat alatt szem elől téveszteni az erőforrásaidat? Olyan kérdésekkel, amik csak a kudarcaidról és a hiányosságaidról szólnak. Ha ezzel szemben előrevivő kérdéseken agyalsz, arra ösztönzöd az elmédet, hogy megoldásokat szállítson neked. Bővebben az előrevivő kérdésekről itt.

dog-1033344_640_2.jpg

4. A jó dolgok körülötted: Sosem maguktól az eseményektől érezzük jól vagy rosszul magunkat, hanem attól a jelentéstől, amivel felruházzuk a történteket. Ha csak a kellemetlenségekre van szemünk, egy pocsék világban fogunk élni. Mi az ellenszer? Az, hogy a jó dolgokra összpontosítasz magad körül. Készítettem egy eszközt – ez a Kedves Naplóm – ami pontosan ebben segít. Hetente 5 kérdés és egy idézet rávezet a pozitívumokra. Ha még nincs meg neked a Kedves Naplóm 2018, és szeretnéd kipróbálni, innen letöltheted.

Képek innen: 1., 2., 3., 4.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása