Coaching két lábon és hat lábon

Minek neked képzett kutya?

2018. március 08. - Nyíri Gabi

dog-3204401_640.jpg

Egy felelős kutyatartó számára nem kérdés, hogy bizonyos dolgokat megtanít az ebnek. Mögé néztél már valaha, hogy mitől ennyire magától értetődő ez? Íme 4 ok, ami képzett kutyához vezethet.

Mostanában sokat hallani kutyások kellemetlen élményeiről, amit más kutyák neveletlensége és a gazdáik nem megfelelő reakciója okozott. A másik oldalon virágkorukat élik a legkülönbözőbb kutyás sportok, rendezvények és iskolák, vagyis jól látható jelei vannak az egyre növekvő igényességnek is ezen a téren. Vajon milyen okok vezetnek valakit arra, hogy képezze a kutyáját? És mit hagy figyelmen kívül az, akinek ez egyáltalán nem fontos?

german-shepherd-945724_640.jpg

1. Kell: Először is az alap engedelmesség főleg egy városi kutya esetében konkrét túlélési kérdés. Ott, ahol relatíve szűk helyen rengeteg emberrel, másik kutyával, mindenféle járművel és váratlan helyzettel kell együtt élni, a kontrollálhatóság és irányíthatóság az élet kötelező eleme.

2. Illik: Mivel a kutyánkkal együtt részei vagyunk a társadalom nagy egészének, felelősséggel tartozunk azért, hogy sikerrel beilleszkedjünk és tekintettel legyünk a többiek igényeire. És bizony ebbe is beletartozik a fenti kontrollálhatóság és irányíthatóság.

dog-2852923_640_1.jpg

3. Igényed van rá: Amellett, hogy nehezen nélkülözhető az eredménye, a kutya tanítása sokunk számára egy kifejezetten élvezetes folyamat. Vagyis azért is csináljuk, mert szeretjük.

4. Igénye van rá: És egyáltalán nem utolsó sorban a legtöbb kutya élvezi, ha foglalkoznak vele. Sőt sok esetben pontosan az okozza a gondokat, hogy a kutyának vannak agymunkához, elfáradáshoz kapcsolódó szükségletei, amik nem, vagy nem kellő mértékben teljesülnek. Azt mondhatjuk, hogy egy kutyát azért is tanítunk, mert az neki jó.

Ha még mindig olvasod ezeket a sorokat, te valószínűleg azok közé tartozol, aki foglalkozol a kutyád képzésével. És mi a helyzet a saját személyes fejlődéseddel? Azzal kapcsolatban mennyire vagy elkötelezett? Abban mi lelkesít? Március 15-én érkezik a Magazin következő száma, amiben arról lesz szó, hogy mi minden sarkallhat személyes fejlődésre, és hogy egyáltalán minek az neked. Ha érdekel a téma, de még nem regisztráltál, itt megteheted.

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása