Coaching két lábon és hat lábon

Vajon adsz az embereknek is olyan esélyt, mint a kutyáknak?

2018. február 13. - Nyíri Gabi

Sok kutyás mondja magáról, hogy jobban szereti a kutyákat, mint az embereket. Vajon hogyan hat ránk, ha nem kedveljük azokat a lényeket – az embereket – akikkel kénytelenek vagyunk együtt élni? És hogyan lehet pozitív minta az emberek kapcsán az, ahogyan a kutyákról gondolkozunk? Válaszok a videóban!

Sok kutyásnál látok a Facebookon olyan posztokat, amik szerint jobban szeretik a kutyákat - vagy az állatokat általában - mint az embereket. Sőt továbbmenve: a kutyákat szeretik, az embereket meg nem. Azonban amíg nem állunk hegyi remetének, és együtt kell élnünk az emberekkel is, a saját jól felfogott érdekünkben érdemes rendezni a hozzájuk kapcsolódó viszonyunkat. Mindenek előtt azért, mert mi - és nem ők - érezzük a mindent átható utálatot, ami minden, csak nem kellemes. Ráadásul az elménk igyekszik azt előzetes elvárásainkat igazolni, vagyis amíg arra számítunk, hogy az emberek izék lesznek, csakis azt fogjuk észrevenni. Ez pedig benne tart az ördögi körben, ami szintén nem kellemes.

Az alternatív javaslatom nagyon egyszerű: gondolkodj az emberek kapcsán is úgy, ahogy a kutyák kapcsán teszed. Vagyis legyen a kutyákhoz kapcsolódó gondolkodásmódod a pozitív minta. Oké, de mi jellemzi a kutyákhoz kapcsolódó gondolkodásmódodat?

  • Általános pozitív beállítottság: A kutyák általában cukik és jó fejek.
  • Megelőlegezett bizalom: A kutyák összességében szeretetnek téged és jót akarnak.
  • Nem általánosítasz: Amikor nem kedvelsz egy kutyát – mert van ilyen is –, a negatív érzéseid arra a konkrét egyedre vonatkoznak, nem az összes kutyára.
  • Komplexen értékeled a helyzeteket: Ha valami nem jó, nem csak a kutyát teszed felelőssé, tekintetbe veszed a környezetet és a körülményeket is.
  • Hiszel a változás lehetőségében: Nem gondolod, hogy mindenképpen végleg bukott lenne egy helyzet, lehetséges, hogy egy kutya megtanulja vagy leszokik valamiről.

Vetítsük le ugyanezt a gondolkodásmódot azt emberekre! Ez alapján az emberek általában normálisak, és jó szándék vezérli őket. Vannak - lehet, hogy sokan - akiket nem kedvelsz. Attól, hogy ez így van, nem általánosítod az érzéseidet, és nem utálsz látatlanban mindenkit. Azért, hogy valaki nem a neked tetsző módon viselkedik, nem feltétlenül egyedül ő a hibás, lehetnek a képben olyan helyzeti tényezők, amik befolyásolják a viselkedését. Attól, hogy ma egy gyökér, lehet - nem biztos, de lehet -, hogy holnap kevésbé lesz az.

Hogy hangzik ez neked? Lehet, hogy megerősíti azt, ahogyan működni szoktál. Elképzelhető az is, hogy nagyon idegennek érzed. Ha így van, érdemes emésztgetned, mert nem új dologról van szó, csak arról, hogy máshol használod azt, amit a kutyák kapcsán szoktál.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!