Coaching két lábon és hat lábon

A koncentrált figyelem jó. Vagy nem?

2018. február 01. - Nyíri Gabi

dog-2286773_640-2.jpg

A kutyázás kapcsán semmit nem fogsz elérni, ha nem fordítasz figyelmet rá. Bizonyos körülmények között azonban az erős fókusz ellened is fordulhat. Mire érdemes odafigyelni ahhoz, hogy ezt elkerüld?

Mindenképp vinni kell az oltási könyvet. „Oltási könyv, oltási könyv, oltási könyv” – mondogatod magadnak szüntelenül. Így aztán a táskádban a becses dokumentummal teljes magabiztossággal indulsz el papucsban és dupla adag jutalomfalattal felszerelve. Ez az egyszerű példa jól mutatja, hogy mi történik, amikor a figyelmed a nagy egészről egyetlen részletre kerül át. Amíg kicsiben megy az ilyesmi, az vicces vagy legfeljebb bosszantó. De vajon mi van akkor, amikor nagyobban történik ugyanez?

dog-2299480_640-2.jpg

Meg kell oldani, hogy ne maradjon le a pórázon vezetésnél. Lézerfókusz bekapcsol, gyakorlás ezerrel. Az ültetés, fektetés lényegében megszűnik létezni a tréningek során. Aztán amikor mondjuk vizsgára kerül a sor, meglepetten vesszük észre, hogy az eb olyan tempóban ül le, mint öreganyám. Először jön az értetlenkedés, majd szép lassan összerakjuk a képet: annyira egy dologra koncentráltunk, hogy közben szét tudott csúszni más.

Mi történik ilyenkor? A világ egy organikus rendszer, amiben minden akkor működik jól, amikor egyensúlyban van. Ez azt jelenti, hogy ha valamire többlet figyelmet helyezünk, és az növekedésnek indul, akkor párhuzamosan más szükségszerűen csökkenni fog. Most azt mondom – kérdezhetnéd –, hogy nem is lehet minőségi javulást elérni? De lehet, azzal, hogy új és új egyensúlyokat hozol létre.

dog-3104806_640.jpg

Hogyan? Úgy, hogy a figyelmedet elsődlegesen mindig az egészen tartod, és tudatosan, finoman billented ki a rendszert az egyensúlyából. Maradva a korábbi példánál a figyelem a vizsga követelményein van, és ennek az egésznek a függvényében áll össze az, amit a tréningen gyakorlunk. Lehet, hogy pórázon vezetést többet, de nem csak azt.

A te figyelmed min van, az egészen vagy egyes részleteken?

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása