Coaching két lábon és hat lábon

Mit tanulhatsz a kutyázásból az örömteli munkáról?

2018. január 30. - Nyíri Gabi

Többektől hallottam mostanában, hogy nem érzik jól magukat a munkájukban. Mi az a tanács, amit a legkevésbé szeretnek ilyenkor hallani az emberek? Hogy "Akkor menj, és érezd jól magad benne!" Pedig néhány egyszerű dolog tényleg sokat javíthat a helyzeten. A videóban megmutatok 3 olyan technikát, ami ráadásul remekül tetten érhető a kutyázásban is.

"Elegem van belőle!" meg "Értelmetlen az egész!" - gyakori mondatok azok szájából, akik nem érzik jól magukat a munkájuk kapcsán. Arra a felvetésre, hogy miért nem javítanak valahogy a helyzetükön, a következő reakciók szoktak jönni: szemforgatás, legyintés, "Ha ez rajtuk múlna...!" meg "Ha ez ilyen egyszerű lenne...!" Mi az a 3 dolog, ami segíthet, hogy jól érezd magad a munkád kapcsán, és amikben az a szép, hogy a kutyázásban remekül tetten lehet érni őket?

1. Mit mondasz magadnak a munkádról? Mihez hasonlítod, vagyis milyen metaforával írod le. Ha azt gondolod, hogy te nem is szoktál ilyet, tudatosítsd magadban, hogy mit mondasz a munkádról, amikor induláskor elbúcsúzol a kutyádtól! Egy negatív asszociációval már a nap elején elveheted a saját kedvedet az egésztől, ezért válassz valami pozitív vagy legalább semleges metaforát! Például az "Anya megy gályázni" helyett mondd inkább, hogy "Anya megy az irodába".

2. Értékeled, amit csinálsz? Mindenkiben megvan az igény rá, hogy ha már csinálja, értelmes, értékes munkát végezzen. Ebben jó minta lehet a kutyád. Ő valószínűleg úgy értékeli a kutyasággal járó feladatokat, hogy ez a világ legfontosabb dolga, amit csak csinálni lehet. Mivel ő meg tudja élni, hogy amit csinál, az fontos, jól tudja érezni magát benne. Ha te is erre vágysz, meg kell találnod a saját munkád értékét. Ez az üzleti értéken túl lehet valami egészen személyes is. Lehet, hogy valamit szebbé vagy jobbá teszel, valakinek örömet szerzel vagy megkönnyíted a munkáját. Tudatosítod magadban, hogy számodra személyesen mi az érték a munkádban!

3. Méltó hozzád a teljesítményed? Biztos ismered a kutyák elégedett lihegését, amikor befejeztek valamit. Az emberek esetében is az a helyzet, hogy ha értékes, értelmes munkát végzünk, azt nem tudjuk megúszósan csinálni. Akkor nem színleljük a dolgozást, mert épp jön a főnök. És ez nem egyenlő azzal, hogy halottra dolgoztuk magunkat teljesen értelmetlen módon, hanem hogy mindent megtettük azért, hogy a lehető legértékesebb munkát végezzük. Ha jól akarod érezni magad a munkád kapcsán, nyújts olyan teljesítményt, ami a saját mércéd szerint méltó hozzád és ahhoz az értékhez, amit teremteni szeretnél!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása