Coaching két lábon és hat lábon

Mit tanulhatsz a hozzáállásodról a kutyák vigyorából?

2018. január 23. - Nyíri Gabi

pu_ffo_s_vigyor.png

Biztosan neked is ismerős a kép, ahogyan egy kutya éppen fültől fülig mosolyog. Mit tanulhatsz ebből a telepofás kutyavigyorból a saját hozzáállásod kapcsán?

Nálunk Skill a korán kelő. Ha csak egy vidéki munka miatt nem szól az óra hajnal 4:00 körül, borítékolható, hogy ő lesz legelőször ébren. Teljes energiával, talpig vigyorban. Amikor én még lényegében az ágyon kívül is alszom, ő alig várja, hogy végre csináljunk valamit. Amikor elnézem a mosolygó arcot és a csillogó szemeket, mindig az jut eszembe, hogy én is így szeretném kezdeni a napot. Mivel nehezemre esik azt gondolni, hogy a csirkefarhát teszi, megpróbáltam más szempontból nézni a dologra.

2017-12-25_15_35_22-2.jpg

Az alvás közben mosoly megy egy kávézóban is

Azt vettem észre, hogy a kutyák lényegében bármikor tudják hozni a vigyor – csillogó szemek kombinációt. Legyen szó sétáról, játékról, munkáról, pihenésről – a juhászok az álmukban mosolygás igazi bajnokai –, sőt lehet szó várakozásról vagy állatorvosról, mindig ott a mosoly. Vagyis azt mondhatjuk, hogy a kutyavigyor titka, hogy tudnak örülni annak, ami van. Ott és akkor, úgy, ahogy éppen van. És ez valami olyan, amit nagyon jó lenne megtanulni tőlük.

dsc_1236_1.jpg

Ott fekvős - fotóznak minket vigyor

Akkor érezzük jól magunkat egy helyzetben, ha az elvárásaink találkoznak azzal, amit tapasztalunk. Persze akkor is, amikor a dolog sokkal jobb, mint amit elképzeltünk. Ha azonban szerintünk valami egészen másnak kellene lennie, mint ami van, dühösek, frusztráltak, keserűek leszünk. Ezt a rossz érzést úgy a legkönnyebb gyakran átélni, hogy lehetőleg minden helyzet kapcsán iszonyú magasra tesszük a mércét, vagyis szigorú elvárásokat fogalmazunk meg. Ha sosem tudunk elégedettek lenni azzal, ami van, és így mintegy mindig szemben állunk az egész világgal.

Vannak helyzetek, amikor igenis helye van az elégedetlenségnek, mert az fog előrevinni. Amikor azonban épp valami apróság miatt húzod fel magad, jusson eszedbe, hogy a kutyavigyort sem a csirkefarhát csinálja, hanem az, hogy örülnek annak, ami van – ott és akkor.

Nálad mi az a tipikus helyzet, ahol érdemes lenne alkalmaznod a kutyavigyor-elvet?

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása