Coaching két lábon és hat lábon

Így próbáld fel a többiek valóságát!

2018. január 18. - Nyíri Gabi

canis-lupus-familiaris-3070813_640.jpg

Amikor kívülről szemlélünk egy konfliktust, gyakran gondoljuk, hogy minden baj forrása az, hogy az érintettek csak az összkép egy részéről beszélnek, és ezért nem értik meg egymást. Annak már kevésbé vagyunk tudatában, hogy mi is hajlamosak vagyunk pontosan ugyanígy működni feszült helyzetekben. Mi segíthet közelebb kerülni a többiek valóságához?

„Mindenki csak fújta-fújta a sajátját...” Sokszor mondunk ilyesmit, amikor tanúi vagyunk egy-egy elhúzódó vitának. A többiek kapcsán nagyon pontosan látjuk, hogy mindenki a saját szubjektív észlelését éli meg valóságként, és arra reagál. Csak tovább nehezíti a dolgot, hogy a konfliktus kibontakozásával egyre kisebb az esély rá, hogy a felek érdemben meghallják a másikat.

boston-terrier-3029422_640.jpg

Azt már nem túl könnyű elfogadni – de legalábbis sokkal többször kell tudatosítani magunkban –, hogy ez alól mi sem vagyunk kivételek: a mi észlelésünk sem egyenlő az objektív valósággal, és a másik mondandója bizony időnként nálunk is süket fülekre talál. Ha egy fontos helyzetben szeretnéd a legjobb megoldást elérni, érdemes felpróbálnod a többi érintett szubjektív valóságát is. Ezt nehéz lehet megtenni, amikor épp egymásnak feszültök, de két "kör" közt azért van remény. A következő kis gyakorlat segíthet ebben.

Ki hogyan meséli a barátainak?

1. Képzeld el, hogy elmeséled azt a bizonyos történetet egy barátodnak. Ez könnyen fog menni, hiszen ezt a verziót remekül ismered. Például hogy elmentél ügyet intézni, és értetlen volt az ügyfélszolgálatos.

2. Vedd sorra az érintetteket saját magadon kívül. Képzeld el, hogy ők is elmesélik ugyanazt a történetet a barátaiknak, természetesen a saját szemszögükből, kitérve a te működésedre is. Az ügyfélszolgálatos lehet, hogy egy olyan ügyfélről mesélne, aki csak halál bonyolultan tudta elmondani, hogy mit is szeretne elintézni.

3. Aztán képzeld el, hogy van a történetnek egy pártatlan szemtanúja is, kb. egy narrátor. Ő hogyan mesélné el a sztorit? „Hónap vége, csúcsidőszak, 15 perccel zárás előtt. Az ügyintéző szigorúan a protokoll szerint próbál eljárni, az ügyfél mindent nagyon pontosan el szeretne mondani. Mindenki magával van elfoglalva, és elbeszélnek egymás mellett.”

french-bulldog-376589_640.jpg

Gondold végig, hogy az összes nézőpontot tekintetbe véve mire érdemes figyelned legközelebb!

  • Mi az, ami legutóbb is előrevitte a dolgokat, ezért semmiképp nem maradhat el?
  • Mi az, ami csak hátráltatta a haladást, ezért jobb lenne kiiktatni?
  • Mi az, aminek fontos lenne megtörténnie, de nem értél célt azzal, ahogyan a múltkor próbáltad? Milyen más lehetőségeid vannak? Hogyan csinálhatnád másképp?

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása