Coaching két lábon és hat lábon

3 tévhit a kutyás gyakorlás kapcsán

2018. január 16. - Nyíri Gabi

"Biztos azért ilyen jó a kutyád, mert rengeteget gyakoroltok!" Vagyis gyakorlás egyenlő rendszeresen csinálni valamit, és készen is vagyunk, tartja a közkeletű vélekedés. Pedig ennél azért több minden kell az eredményességhez. 3 gyakori tévhit a kutyás gyakorlás kapcsán a videóban!

Senki nem ért még el eredményeket a kutyázásban úgy, hogy fel sem kelt a kanapéról. Szóval csinálni biztosan kell, csak nem mindegy, hogy hogyan! Íme 3 téves nézet, amivel gyakran találkozom a  kutyás gyakorlás kapcsán:

1. Csak a csinálás a lényeg! Mi van azon túl, hogy pörögtök a kutyával? Tudatosság a fejlődési folyamat kapcsán! Tudd, hogy

  • Mit szeretnél elérni, vagyis a célod?
  • Hogyan tudod elérni, vagyis milyen lépésekben tudsz eljutni odáig?
  • Hol tartotok most?
  • Mire van szükség az előrelépéshez?
  • Hogy haladtok a tervezett úton?

2. Csak a kutyának kell tanulni! Kényelmes azt gondolni, hogy csak a kutyának van szüksége gyakorlásra. Mivel azonban a kutyával egy párost alkottok, csak a kutya munkáját finomítani olyan lenne, mintha egy futó csak a fél lábát edzené. Mindketten hozzájárultok az eredményhez, így mindkettőtöknek meg kell fejlődnötök a magatok részét.

3. Az a fontos, hogy mi nem megy! Az általános megközelítés szerint jól meg kell nézni, hogy mi nem megy, mert azt kell megszerelni. Vedd azonban észre, hogy így az egész gyakorlási folyamat csupa hiányokból fog állni, ami hosszú távon nem túl vonzó. A fejlődésetek szempontjából fontos azt is tudatosítani, hogy mi az, amiben jók vagytok, amiben léptetek előre, ami már stabilan működik. Egyrészt ez adja a haladás érzését, másrészt új lehetőségeket nyit meg előttetek.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása