Coaching két lábon és hat lábon

Hogyan szereted rosszul érezni magad?

2018. január 11. - Nyíri Gabi

dog-3071334_640.jpg

Bizonyos rossz érzések mintha vonzódnának egyes emberekhez: van, aki mindig csalódott, más elégedetlen vagy úgy érzi, semmibe veszik. Mi van, ha pont fordítva van, és az embereknek vannak kedvenc rossz érzései?

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az érzelmeink csak úgy a hatalmukba kerítenek minket, nekünk más dolgunk sincs, mint átélni őket. Ennek az egyik legnyilvánvalóbb cáfolata pont a kutyázásban található: részben azért értékeljük olyan nagyra a kutyákat, mert szeretjük azokat az érzéseket, amiket átélünk a közelükben. Jó nekünk a vidámság, a szeretet, a nyugalom vagy épp a biztonságérzet. És azt is tudjuk, hogy ha szeretnénk egy adaggal ezekből az érzésekből, nincs más dolgunk, mint kutyaközelbe kerülni. Innen nézve már nem is olyan meglepő, hogy működhet ugyanez fordítva, rossz érzésekkel is.

animal-3072544_640.jpg

Ki hogyan szereti rosszul érezni magát? Logikus lenne azt mondani, hogy sehogy. Pedig valószínűleg te is ismered a környezetedben élők kedvenc rossz érzését. Lehet, hogy valaki folyton aggódik: a kutya egészsége miatt, a projektindulás kapcsán, hogy vajon eléri-e a vonatot. Más mindig elégedetlen: a kutya munkája nem elég pontos, a leves sosem elég meleg a kantinban, a főnök nem ad elég visszajelzést. Néha még azt is észreveszed, hogy az emberek aktuális döntései hogyan vezetnek oda, hogy a kedvenc rossz érzés végül újra a porondra léphessen.

Mit tudsz a saját kedvenc rossz érzésedről? Ha a létezésében is kételkedsz, tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Hányféle negatív érzelmet éltél át a héten? Mik ezek?
  • Melyiket éled át a leggyakrabban?
  • Mi minden kelt ilyen érzést benned?

dog-3010442_640.jpg

Ahhoz, hogy legyen esélyed csökkenteni a jelenlétét, meg kell értened, hogy te hogyan járulsz hozzá a kedvenc rossz érzésed kialakulásához.

  • Mire van szükség hozzá, hogy átéld ezt az érzelmet? Mi a tipikus eseménysor?
  • Rajtad kívül kire van még szükség hozzá? Mi a rituálé, aminek az a vége, hogy te rosszul érzed magad?

Ha tudod, hogy mi a kedvenc rossz érzésed, és hogy milyen módon idéződik elő benned, elkezdheted megkeresni a kiutat. Mit gondolsz, hogy tudsz kilépni ebből a negatív mintából? Mit tudsz csinálni helyette? Január 18-án érkezik a Magazin következő száma, amiben arról lesz szó, hogy hogyan működnek az érzelmeink, és milyen lehetőségeink vannak a befolyásolásukra. Ha érdekel a téma, de még nem regisztráltál, itt megteheted.

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása