Coaching két lábon és hat lábon

Minek mentek a kutyasuliba?

2018. január 09. - Nyíri Gabi

winter-3069735_640.jpg

Egy csomó mindennek nevezheted, amit a kutyasuliban csináltok: „megyünk okosodni”, „munka van”, „kikapcsolódunk együtt”. Miért fontos, hogy minek mentek a kutyaiskolába?

Ha megkérdeznék tőled, hogy minek mentek a kutyasuliba, elsőre valószínűleg valami olyasmi jutna eszedbe, hogy mert szoktatok vagy mert most van a tanfolyam. És ha onnan nézed, hogy oké, de mit csináltok ott? Erre is lehet jól bejáratott válaszod. Mentek okosodni, vagy esetleg viszed a kutyát tanulni? Dolgoztok, netán viszed az ebet dolgozni? Bandáztok a többiekkel? Játszotok? Feltöltődtök? Vagy esetleg bénáztok? Mit számít az egyáltalán, hogy hogyan nevezed, ami a pályán történik?

nature-3069725_640.jpg

Azt szokták mondani, hogy a szavaknak hatalmuk van – és gyakran nem tudatosítjuk magunkban, hogy mekkora. Kísérletezzünk egy kicsit! Képzeld magad elé a párost, akik dolgozni jöttek! Valószínűleg te is komolyságot, precíz végrehajtást és patent felszerelést látsz magad előtt. Mi a helyzet azokkal, akik bandázni jöttek? Kis beszélgetés a pálya szélén, minden kutyának név szerint köszönés, és mielőtt nekikezdünk, hadd szaladjanak az ebek még két kört. A lényeg, hogy pusztán az elnevezés alapján el tudod képzelni, hogy mi fontos nekik és hogyan működnek.

És ez nem csak a többiek kapcsán van így, hanem saját magatokra nézve is. Az, ahogyan valamit elnevezel – jelen esetben amit a kutyasuliban csináltok – automatikusan egy csomó további jelentést hoz magával. Ilyen kapcsolt elem lehet, hogy

  • Mi fontos?
  • Mi lehetséges és mi nem az?
  • Mi az, ami elvárható?
  • Hogyan kell működni?

mammals-3069720_640.jpg

Teszteld le a saját elnevezésedet! Milyen jelentés kapcsolódik hozzá a fejedben? Vajon ez mennyire van összhangban azzal, amiért az elején elindultatok kutyaiskolába? Ha igen, minden rendben, használd ezt a kifejezést bátran! Ha nem, keress olyan nevet, ami közelebb visz a céljaidhoz!

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása