Coaching két lábon és hat lábon

Gazdi, veled mi van szilveszterkor?

2017. december 28. - Nyíri Gabi

new-years-day-1090770_640.jpg

Ahogy közeledünk a szilveszterhez, egyre több szó esik a tűzijátékokról és arról, hogy ez hogyan hat a kutyákra. Arról viszont lényegében nem beszélünk, hogy ebben az időszakban mi történik a kutyásokkal. Gazdi, veled mi van szilveszterkor?

A szilveszter sok mindenről szólhat: Boldog Újévet, pezsgő – virsli – lencse háromszög, fogadalmak, elsején ne végezz házimunkát, mert úgy maradsz egész évre. A kutyásoknál van egy extra, a „hogyan lesz biztonságban az ebet tűzijáték idején” is. Ami különösen érdekes, mert bár a felszínen csak a kutyáról van szó, sok tanulságot hordoz a saját működésed kapcsán is. Iskolapéldája annak, hogy vajon magadnál tartod-e az irányítást, és hogy hogyan használod az energiádat.

dog-3894173_640.jpg

Van néhány dolog, amit érdemes leszögezni:

  • A tűzijátékok félelmetesek legalább a kutyák egy része számára. Egyébként a kisgyerekekre is hathatnak ugyanígy.
  • Bizonyos keretek közt a szilveszteri tűzijátékozás legális. Amit persze nem mindenki tart be, ugyanúgy, ahogy nem csak 50-nel mennek az autók a városban.
  • Ez nem egy újkeletű probléma, szinte biztos, hogy a jelenleg élő kutyák teljes élete során ilyesmi volt a helyzet.
  • Előre lehet tudni, hogy mi fog szilveszterkor történni. Ez egyrészt jó, mert fel lehet rá készülni, másrészt jó előre teret ad mindenféle indulatnak is.

Mi következik mindebből a kutyások működésére nézve? A szilveszteri tűzijáték a kutyások jelentős részét foglalkoztatja, vagyis a témának biztosan helye van az érdeklődési körükben. (Az érdeklődési és befolyásolási körökről itt olvashatsz részletesen.) A kérdés az, hogy mihez kezdenek vele. Lássuk a lehetőségeket:

dog-3029701_640.jpg

1. Megteszik, amire közvetlen ráhatásuk van: Tehetnek egy csomó óvintézkedést a saját kutyájuk kapcsán (nyugodt helyet biztosítanak, vele maradnak, gyógyszert adnak, ha muszáj, bilétás nyakörvet adnak rá, csak pórázon sétáltatnak, ellenőrzik a chipen az adataikat, stb.). Mutathatnak jó példát, és saját maguk nem tűzijátékoznak. Segíthetnek hazatalálni azoknak a kutyáknak, akik mégis elvesznek.

dog-2944761_640.jpg

2. Igyekeznek másokat befolyásolni, vagyis latba vetik a közvetett ráhatásukat: Beszélhetnek a többi kutyással az óvintézkedési lehetőségekről. Megpróbálhatják rábírni a környezetüket, hogy ők se használjanak tűzijátékokat. Fordulhatnak a jogalkotóhoz, indíthatnak például aláírásgyűjtést a szabályok megváltoztatására.

christmas-dog-3009743_640.jpg

3. Elfogadják, hogy mindezek mellett idén is borítékolható a tűzijáték: Legyünk őszinték, nem vitás, hogy idén is durrogtatás lesz (van). Mégis ez a dolog legkritikusabb része, mert itt csúszhat ki az irányítás az ember kezéből. Lesz-e egy pocsék esténk (hetünk), amikor elértünk a cselekvési lehetőségeink határához, és mégis van tűzijáték? Engedjük-e, hogy a megcsalt igazságérzetünk mindenféle vad fantáziával álljon elő arról, hogy mit csinálnánk szívünk szerint azokkal, akik a rakétákat eregetik?
Az "igen" válaszok kapcsán fontos két dolgot látni: Egyrészt megfelelő óvintézkedések mellett a kutyánk igenis biztonságban van. Másrészt ezek a reakciók csak és kizárólag nekünk rosszak, viszik az energiánkat, és nem változtatnak semmin. Ráadásul a kutyánk megnyugtatásához sem hasznos, ha mi is feszültek vagyunk...!

Te idén szilveszter táján hogyan működsz? Engeded, hogy a helyzet ellopja az energiádat, vagy magadnál tartod az irányítást?

Képek innen: 1., 2., 3., 4., 5.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása