Coaching két lábon és hat lábon

Amikor gond van, elő a tényekkel!

2017. november 09. - Nyíri Gabi

dog-2896428_640.jpg

Egy nehézség rengeteg érzelmet és egymásnak ellentmondó szempontokat hozhat felszínre. Ember legyen a talpán, aki kiigazodik ezek közt... Íme egy eszköz, ami segíthet!

Egy munkahelyi témán dolgozunk, de látszik, hogy történt valami, ami kikívánkozik belőle.
- Anyukámról van szó, akit baleset ért egy kutya miatt. Pontosabban a kutyája miatt. Tudod, hogy imádom a kutyákat... Teljesen össze vagyok most zavarodva ettől.
- Mi történt?
- Volt anyukámnak egy nagyon jó barátja, Vali néni, akinek volt Dolly. Dolly egy keverék, olyan 4 éves lehet, vizsla alkatú. Amikor Vali néniről kiderült, hogy súlyos beteg, anyukám megígérte, hogy ha úgy alakul, magához veszi Dolly-t. És hát néhány hete úgy alakult, hogy a kutya odaköltözött anyukámhoz. Ahhoz képest, hogy anyunak sose volt kutyája, jól ment minden. Aztán tegnapelőtt a reggeli séta alatt Dolly meglátott valamit az utcán, kilőtt a pórázon, anyukám meg elesett, és csúnyán beverte a fejét...
- Ó, sajnálom anyukádat... Veled mit csinál ez a történet?
- Mindenkinek van véleménye, és mivel én vagyok a kutyás a családban, azt érzem, hogy nekem kéne tennem valamit. Anyukám mentegeti a kutyát. Hogy biztos ő nem figyelt, és Vali néni se szólt Dolly-ra soha hangosan. A tesóm – kezdettől fogva ellenezte a kutya-dolgot – azt mondja, hogy vissza kell adni Dolly-t Vali néni családjának, oldják meg ők. Én tényleg kedvelem Dolly lökött formáját, de mégis elrántotta anyut...
- Mire lenne most szükséged?
- Hogy tisztán lássak, és el tudjam dönteni, hogy hogyan tovább.
- Nekem úgy tűnik, hogy rengeteg érzelem kapcsolódik most ehhez a történethez. Mit szólnál, ha ránéznél csak a tényekre? Mi történt – megtisztítva mindenki érzelmeitől?
- Adott anyukám, aki nem fiatal, és sosem volt kutyája korábban. Örökölte Dolly-t, a vizsloidot, akit az előző gazdája nagyon szeretett, de nem igazán nevelte meg. Aztán baj lett az egészből: egy séta alatt a kutya meglátott valamit, és elrántotta anyukámat, aki elég komolyan megsérült.
- Ha ezt a történetet egy ismerősöd meséli neked, és a tanácsodat kéri, mit mondanál neki?
- Hogy az anyukája nem tud bánni a kutyákkal, a kutya meg neveletlen. Fogadjanak egy kutyatrénert, vagy menjenek suliba. – Elhallgat, ízlelgeti, amit az előbb kimondott. – Tényleg, ez az, meg kell győzöm anyut, hogy kérjen segítséget egy profitól...!

basset-2893702_640.jpg

Egy-egy nehézség kapcsán a különböző vélemények és a sok érzelem könnyen összezavarhat téged is. Ilyenkor segíthet előrelépni, ha csak a csupasz tényeket veszed sorra. Ki, mikor, mit tett vagy mondott, és annak mi lett a következménye. Így visszatalálhatsz a lényeghez ahelyett, hogy egymásnak szögesen ellentmondó szempontokat igyekeznél összehangolni.

Képek innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása