Coaching két lábon és hat lábon

Kivel van a képzeleted, veled vagy ellened?

2017. október 26. - Nyíri Gabi

dog-2886177_640.jpg

A képzelet kapcsán a szabad szárnyalás, a művészi kiteljesedés és a világmegváltó ötletek jutnak elsőre eszünkbe, ezt szeretjük. Időnként azonban úgy érezzük, valami bárcsak soha ne ötlött volna fel bennünk. Vajon mitől függ, hogy kivel van a képzeletünk, velünk vagy ellenünk?

Szerinted te mennyit használod a képzeletedet? De hát képzelőerőre csak a művészeknek meg a kreatívoknak van szüksége, nem? Szóval ha te ennél földhözragadtabb pályán mozogsz, akkor biztosan alig. Pedig ha nem használnád – nem működne –, amellett, hogy nem jutna eszedbe soha semmi új, nem tudnál élvezni egy regényt, vagy igazán nem tudnál mit kezdeni azokkal a példákat és magyarázatokkal sem, amiket itt olvasol. Plusz ha nem figyelsz eléggé, lehet, hogy egy csomó félelmed ugyanezen – az egyébként pozitív – teremtőn keresztül bontakozik ki. Akkor hogy is van ez?

dog-2848295_640.jpg

Mikor van veled a képzeleted? Amikor eszedbe jut a NAGY ÖTLET, hálás vagy a képzeletednek. Legfeljebb azt fogod érezni, hogy ez a sziporka nem a legjobbkor jött. Ahhoz, hogy hogyan teheted félre az ötleteidet egy alkalmasabb időpontra, itt olvashatsz tippeket.

whippet-2855874_640.jpg

És mikor van ellened? Időnként azt kívánod, valami bárcsak soha ne merült volna fel benned. Mert aggódni kezdesz miatta – előre és lényegében értelmetlenül. Ezt nevezi Dale Carnegie úgy, hogy raktárra aggódsz. Mi az, amitől legjobban félsz ilyenkor? Hogy a jövőben valami balul üt ki. „Egyszer hiába kiabálsz, Brúnó nem áll meg a járda szélén.” „Minden tételt olvastál 13x, de valami biztosan elkerülte a figyelmedet, és a prof tutira azt fogja kérdezni.” „Hiába vagy óvatos, egy barom biztosan el fogja vinni a kocsi tükrét.” Ezek szerinted micsodák? Igen, pontosan: a képzelet termékei. Ha nem figyelsz oda, könnyen átcsúszhatsz egy elképzelt jövőbe, ami a legtöbb esetben kevéssé pozitív. Így termelhetsz magadnak jókora, végtelen aggódást – raktárra.

Hogyan szabadíthatod fel magad a képzelet árnyoldala alól? Amint azon kapod magad, hogy a képzeleted gyártja a különböző katasztrófa-forgatókönyveket, irányítsd vissza magad a jelenbe! Ennek az egyik legegyszerűbb eszköze, ha felteszed magadnak azt a kérdést, hogy „Mi baj van most, ebben a pillanatban?” Az esetek döntő többségében az ég világon semmi, és akkor minek aggódni. Ha meg valami mégis zavar, kezeld az aktuális helyzetet ahelyett, hogy rágódsz valamin, ami nincs is.

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása