Coaching két lábon és hat lábon

Mi lenne, ha úgy prezentálnál, ahogy kutyát sétáltatsz?

2017. október 05. - Nyíri Gabi

on-a-leash-2815158_640.jpg

Kutyasétáltatás és prezentálás – meredeknek tűnik a párhuzam? Pedig ugyanaz kell mindkét esetben ahhoz, hogy jól érezd magad benne!

Időnként csak egészségügyi sétára futja: kirohanunk az ebbel, mert már nagyon aktuális, drukkolunk, hogy mindent flottul intézzen, aztán megyünk is. Máskor igazi élmény az együtt töltött idő, nagyon rendben van. És ez miben hasonlít a prezentáláshoz?
Ha többször adtál már elő, valószínűleg veled is előfordult, hogy nem volt mese, le kellett nyomni. Az első perctől az utolsót vártad, és csak bíztál benne, hogy legalább kérdezni nem akar majd senki. Más alkalommal meg valahogy szeretted az egészet. Mi az a 3 kulcsjellemző, amitől a kutyasétáltatás és a prezentálás is jó érzés lesz?

chiwawa-2805947_640.jpg

1. Ha önmagadat adod: Vagyis a saját adottságaid, ritmusod, preferenciáid alapján csinálod. Nem kell kibújnod a bőrödből, nem próbálsz másnak látszani, nem teszel úgy, mintha. Én például nem szeretek csinosban (értsd üzleti öltözékben) sétáltatni, mert utálok kutyázás közben a ruháimra ügyelni. Hasonló módon nem vennék fel előadóként tűsarkút, mert nem akarnék a prezentációm közben arra is figyelni, hogy vajon tudok-e normálisan menni.

dog-2816826_640.jpg

2. Ha tiszta a célod: A jól sikerült séták egyik jellemzője, hogy tudod, hova akarsz menni, és ott mit fogtok csinálni. Dönthetsz úgy, hogy mentek az orrotok után, és örültök annak, ahol kibukkantok – de ilyenkor sem céltalanul kóvályogtok. A sikeres előadásoknak is mindig tiszta céljuk van. Az előadó pontosan tudja, hogy miért áll ott, és hogy milyen hatást szeretne kiváltani a hallgatóságból.

pet-2814556_640.jpg

3. Ha fel vagy készülve: A „csak lerohantunk” séták jellemzője, hogy jó eséllyel nincs nálad kakis zacsi, a szakadt pórázt kaptad le a fogasról, és sikeresen kizártad magatokat, mert a lakásban maradt a kulcs. Ilyenkor jöhet egy-egy enyhébb lefolyású dühroham. Ehhez hasonlóan akkor fogod rosszul érezni magad egy prezentációs helyzetben, ha felkészületlenül állsz oda: nem tudod, hogy mit szeretnél mondani, hogy mi van a diáidon, hogy hogy működik a prezenter.

Kutyásként és előadóként neked melyik pontra kell különösen ügyelned?

Képek innen: 1., 2., 3., 4.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása