Coaching két lábon és hat lábon

Hol vannak a határaid az újdonságok kapcsán?

2017. szeptember 21. - Nyíri Gabi

kiss-2768726_640.jpg

Manapság egy dolog állandó: a változás, halljuk gyakran, meg hogy a változatosság gyönyörködtet. Aztán a nagy gyönyörűség közben időnként mégis azt érezzük, hogy sok a jóból, és csak kapkodjuk a fejünket az újdonságok kapcsán. Mit csinál velünk ez a sok új dolog? És hogyan segíthet néhány jól irányzott személyes állandó?

Az emberek alapvető szükséglete a változatosság. Azzal kevés gondunk van, hogy ezt a szükségletünket kielégítsük. Új ismeretek, innovatív technológiák, végtelen nagyra növő kapcsolati lehetőségek. Néha már azt sem tudjuk, hogy ez a mostani változás mihez képest új. „A ma kihirdetett jogszabály mit is vált fel pontosan...?”
Ugyanilyen fontos ugyanakkor a biztonság, a stabilitás iránti igényünk is, amiből az következik, hogy van egy természetes vonzódásunk az állandóság iránt. Elsőre ellentmondónak tűnhet, de tényleg egyszerre akarunk újdonságokat és változatlanságot. Az újdonságokat könnyű beszerezni, a változatlanságért esetenként többet kell tenni:

golden-retriever-2645903_640.jpg

Húzz mennyiségi határt! A változások jellegzetessége, hogy érzelmileg megterhelőek lehetnek. Elhagyjuk a jól ismertet, irány a bizonytalan, aztán talán majd landolunk egy új, szerethető végállapotban. Ezekben az esetekben érdemes lehet tudatosan csökkenteni az elkerülhető újdonságokból fakadó plusz érzelmi terhet. Ha az életünk valamely aspektusa épp a feje tetején áll, nem biztos, hogy élvezni fogunk egy étterem felfedező túrát vagy egy nyaralást egy teljesen ismeretlen helyen.

dog-2630227_640.jpg

Húzz határt a megterhelés kapcsán! Az újdonságok miatt legtöbbször egy csomó új dolgot kell megtanulnunk: Milyen lesz az agility szabályzat 2018-tól? Hogy kell az új telefonnal fényképeket csinálni? Az új szervezeti felállásban épp hova tartozik a Belső Ellenőrzés? Ilyenkor jól jöhet, ha amennyire csak tudjuk, tehermentesítjük a gondolkodásunkat, és kiiktatjuk a kevésbé fontos döntéseket. Ez az, amiért például híres üzletemberek előre összeállított öltözeteket hordanak. Gondolj csak Mark Zuckerberg pólójára és Steve Jobs garbójára.

Mennyire vagy jó a változásokhoz kapcsolódó határok meghúzásában? Mennyire van egyensúlyban a változatosság és a stabilitás az életedben? Melyik szükségleted igényelne több figyelmet?

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása