Coaching két lábon és hat lábon

Minek neked a self help?

2017. augusztus 22. - Nyíri Gabi

dog-2667347_640.jpg

Vannak, akik eskünek a személyes fejlődésről szóló könyvekre, mások azt mondják, hozzá se nyúlj, ha jót akarsz magadnak. Szerintem az a lényeg, hogy tudod-e jól használni ezeket az anyagokat.

Attól, hogy van egy remek szakácskönyved, nem te fogod a világ legjobb lecsóját csinálni. Főleg mert nincs olyan, hogy objekítve „legjobb lecsó”. Akik rendszeresen főznek, arról mesélnek, hogy elolvasnak egy csomó különböző receptet, megfogadják, ami tetszik nekik, és ez alapján elkezdenek kísérletezni. A személyes fejlődés ebből a szempontból szerintem nagyon hasonlóan működik. Lehet könyvből tanulni élni? Valószínűleg nem. A személyes fejlődésről szóló anyagok csak abban tudnak segíteni, hogy ne mindenre magadtól kelljen rájönni - abban viszont tudnak. Íme 3 szempont, hogy jól használd őket:

basset-514468_640_1.jpg

1. Nincsenek tuti receptek: Azt szokták mondani, hogy nagyon kevés univerzális igazság van a világban, és ráadásul az a néhány is nagyon sok módon nyilvánulhat meg egy-egy egyéni életút során. Attól, hogy egy dolog valakinek bevált, nem biztos, hogy neked is be fog. Annyit viszont megér, hogy tudj róla. Inspirációnak vagy legalább elrettentő példának jó lehet.

basset-hound-345646_640.jpg

2. Segíthetnek formálni a jelentést: Az életünkben bekövetkező változások szinte mindig együttjárnak azzal, hogy valamire máshogy tekintünk, mint korábban. Vagyis megváltozik a jelentés, a történet, amit ahhoz a bizonyos dologhoz kapcsolunk. A self help könyvek az új jelentés kialakításában tudnak segíteni. Mutatnak lehetséges értelmezéseket. "Azt, amin épp keresztülmész, láthatod akár így is. Milyen lenne, ha így tekintenél rá?" Lehet, hogy új minőséget, új irányokat mutat.

basset-hounds-883517_640.jpg

3. Nem kell mindent bevezetni: Sokszor túl sokat kínál egy-egy könyv. ”101 tipp...” meg „40 praktika...” És rögtön azt gondolja az ember, hogy mindent meg is kell valósítani. Pedig ez csak egy étlap, amiből válogatni tudsz. Ráadásul ha túl sok mindenen változtatsz egyszerre, csak elaprózódik a figyelmed, és azt is nehéz a végén nyomon követni, hogy a rengeteg dolog közül egyáltalán minek volt hatása...

Képek innen: 1., 2., 3., 4.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása