Coaching két lábon és hat lábon

Hol van a lényeg?

2017. augusztus 15. - Nyíri Gabi

dog-2640076_640.jpg

Ránézünk egy helyzetre, és rögtön van egy elképzelésünk róla, hogy mi folyik ott, vagyis tudni véljük, mi lényeges és mi nem. Honnan lehetünk biztosak benne, hogy jól gondoljuk? Sehonnan! Így ne sodrod magad ezzel kellemetlenségekbe!

A helyzetkomikum alap darabja, hogy nagyon várják a Rettentően Fontos Embert, és amikor már mindent megtettek az illető kegyeiért, kiderül, hogy még a legelején összetévesztették valakivel, tehát ő itt nem is az, akinek hittük. Egyszer elég közelről éltem végig, hogy nagyon vártuk a külföldi Főnököt. A taxis felvett valakit a reptéren, aki nem értette, hogy hova és miért viszik, a valódi célszemély pedig nem értette, hogy hogyan hagyhatták a reptéren... Hogy jönnek elcserélt emberek a te gondolkodásodhoz?

Az emberi gondolkodás sajátossága, hogy minden összetett inger kapcsán értelmet, mintázatot keres. Szinte azonnal kiemel és középpontba állít valamit – a gestaltpszichológia képviselői ezt hívják alaknak –, a többi részlet pedig a háttérbe süllyed. A mi taxisunk rosszul választott alakot, így szegény Főnök a háttérbe süllyedt.

dogs-playing-2239474_640.jpg

Vess egy pillantást kérlek a fenti képre! Szerinted mi történik épp?

"A labi – aki közismerten egy nagy zsivány – épp lenyúlja a haverjától a botot. Elcsippenti a végét, és már viszi is."

Vagy nem?

"A labitól – aki arról híres, hogy szivarként fogja a botokat – épp elveszi a zsákmányt a másik. Mert meglátta a lehetőséget, rányúl, és már viszi is."

Mindkét változat elég hihető, nem? Mintha csak azon múlna, hogy honnan nézed. A dolog érdekessége, hogy képesek vagyunk újrarendezni, hogy mit tekintünk alaknak – és ezzel együtt mit süllyesztünk a háttérbe. Láthatjuk úgy, hogy a labi lopja a botot, és úgy is, hogy épp az ő botját próbálják megfújni. Azzal, hogy változtatunk az alak – háttér viszonyon, gyökeresen átalakulhat a helyzet jelentése számunkra.

dog-2640084_640.jpg

Honnan lehetünk biztosak benne, hogy elsőre helyesen emeltük ki az alakot a háttérből? Igazából sehonnan. Az általunk észlelt alak-háttér viszony amellett, hogy nem állandó és végleges, teljes mértékben szubjektív is. Éppen ezért érdemes óvatosan kezelni. Mielőtt elhamarkodott következtetéseket vonsz le egy fontos helyzetben, érdemes feltenned magadnak a kérdést, hogy jó dolgon van-e a figyelmed.

  • Mi van, ha nem is az a lényeg?
  • Milyen értelmezés lehetséges még, ha valami mást helyezel a középpontba?
  • Mit adhat ez hozzá a helyzetről kialakított benyomásodhoz?

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása