Coaching két lábon és hat lábon

Mi a helyzet a kudarccal?

2017. augusztus 08. - Nyíri Gabi

dog-2600316_640.jpg

A kudarc egy olyan szó, amit ritkán mondunk ki, mégis sokakat tart vissza attól, hogy kihozzák magukból a legtöbbet. Következzen 3 dolog, ami segíthet megtörni ennek a sötét mágusnak a hatalmát.

Ha azt hallod, hogy egy „terv vagy szándék meghiúsulása”, valószínűleg nem kezd el ezerrel száguldozni a hideg a hátadon. Pedig pontosan így határozza meg az Értelmező kéziszótár a kudarcot. Akkor mitől tud olyan ijesztő lenni? Mondhatnánk, hogy jó a marketingje, hiszen könnyen kapcsolatba tudjuk hozni magunkat vele. Vagyis egy csomó negatív, a személyünket érintő érzés kapcsolódik hozzá.

Mutatom, hogy mire gondolok. „Akinek a terve vagy szándéka meghiúsult, az egy csődtömeg.” Ilyesmi nem nagyon fordul meg a fejünkben. „Aki kudarcot vallott, az egy csődtömeg.” Ez már sokkal inkább, ugye? A jó hír az, hogy a szavakhoz kapcsolódó jelentést és érzelmi töltetet tudatosan meg lehet változtatni. Íme 3 dolog, ami segít megtörni a „kudarc” hatalmát:

dog-2600326_640.jpg

1. Legyen rá saját definíciód! A sötét és rossz érzésű maszlag helyett fektesd le a saját meghatározásodat! Az enyém például ez: „Megalkudtam az értékeimben, feladtam anélkül, hogy megpróbáltam volna vagy nem kerestem meg a tanulságot.” Ha ezeket igaznak találom, jöhet a rossz érzés. Addig viszont köszönöm, nem!

dog-2600331_640.jpg

2. Még nem! A terv vagy szándék meghiúsult, vagyis MÉG nem valósult meg. És ebben semmilyen módon nincs az benne, hogy nem is fog. Carol Dweck professzor egy egész TED-előadást szentel annak, hogy a „Még” hogyan kínálhat a megsemmisítő értékelés helyett távlatot a jövőbe.

dog-2600327_640.jpg

3. Attól, hogy nem félsz tőle, nézz szembe vele! Ahogy Jim Rohn mondja: „Amíg azt teszed, amit eddig, azt kapod, amit eddig.” Vagyis a fejlődéshez, és ezen keresztül a jövőbeli sikerhez elengedhetetlen a visszatekintés, a tanulságok levonása:

  • Mi volt a terv? Milyen alapokra, feltételezésekre épült?
  • Mit tettél a megvalósítás során? Mi lett az egyes lépések következménye?
  • Visszatekintve mikor és miből látszott először, hogy nem jól alakulnak a dolgok?
  • Mindezek alapján mit fogsz legközelebb máshogy csinálni?

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása