Coaching két lábon és hat lábon

Hogyan legyél az, aki nem vagy?

2017. június 27. - Nyíri Gabi

dog-2445790_640.jpg

„Hogyan tűnj magabiztosnak / csinosnak / hozzáértőnek?” Olyan hívómondat, ami garantáltan érdeklődést ébreszt. A „mi kell ahhoz, hogy valamilyennek tűnj” lehet vonzó, de egyben kockázatos is. Kell ez neked?

Gyakran kérdezik tőlem, hogy hogyan tűnhetnének magabiztosnak egy helyzetben. Legszívesebben azt válaszolnám, hogy hát légy magabiztos! Elsőre lehet, hogy lerázósnak tűnne az ilyen reakció, pedig tényleg erről van szó. A „mi kell ahhoz, hogy valamilyennek tűnj” nem te vagy, csak egy jobban-rosszabbul játszott szerep. Az önazonos kérdés így hangzik: „Hogyan válj valamilyenné?” Az valóban te vagy. Honnan ismerheted fel, hogy éppen kockára kerül az önazonosságod?

cotton-tulear-2422617_640.jpg

1. Megpróbálsz magadról olyan képet festeni, ami megfelel az általad feltételezett elvárásoknak. Amikor felkészülsz egy találkozóra, és az jár a fejedben, vajon hogyan tudnád azt a látszatot kelteni, hogy te pont olyan vagy, mint amit ő elképzelt. Nem gond, hogy víziszonyod van, biztos tudsz úgy csinálni, mint aki rajong a vitorlázásért. Nem mellesleg az sem gond, hogy számára nem is különösebben lényeges, hogy hogy vagy a vizes sportokkal. (Arról, hogy ez a megközelítés hova vezet az álláskeresés kapcsán, itt olvashatsz bővebben.)

goat-2417890_640.jpg

2. Mások kezébe adod a választást a számodra fontos kérdések kapcsán. „Van egy csomó ötletem, mondd meg, hogy melyiket csináljam meg!” Erre ő jól megmondja, te meg igyekszel megvalósítani. Ami így az ő választása, nem a tiéd. Igaz, ez magában rejti azt a lehetőséget, hogy ha valami balul üt ki, megpróbálhatod áthárítani a felelősséget. „De hát ő mondta...” Ezért a kis haszonért nem érdemes más játékát játszani.

cotton-tulear-2417966_640.jpg

3. Használni kezdesz technikákat anélkül, hogy tisztáztad volna a miértet. A „mi kell ahhoz, hogy valamilyennek tűnj” megvalósítási eszköze a tuti recept. Nem kell érteni, csak használni kell. Két szinten nem kell érteni. Egyrészt az önismereted szintjén: Tulajdonképpen minek neked, amit éppen megpróbálsz színlelni? Hogyan illik hozzád? Másrészt a technika működése szintjén: Miért pont ezeket kell csinálni? Min alapszik? Hogyan hat?

A törekvés a változásra, a fejlődésre fontos és hasznos, ha az önazonosságon, és nem a látszaton nyugszik. Ne légy az, aki nem vagy...!

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása