Coaching két lábon és hat lábon

Hogyan kerüld el a magadnak kiosztott pofonokat?

2017. június 20. - Nyíri Gabi

dog-2362543_640.jpg

Biztosan te is láttad már összetörni a nagy várakozásaidat: annyira számítottál rá, aztán jól nem jött be. A jellemző reakció ilyenkor, hogy a pokolba vele, hagyjuk inkább az egészet. Hogyan előzheted meg az ilyen csalódásokat?

Mennyire jól hangzanak a magabiztos mondások: „Idén biztosan összejön a válogatottság!” „Kimegyünk Ausztriába, ott tuti a CACIB!” „Májusra túl leszünk a tüzelésen, sima ügy lesz a verseny!” Aztán óriási a csalódottság, ha valahogy mégsem jut hely a válogatott keretben, csak sima Kitűnőt adnak, vagy egész napos rejtegetés után a mezőny végén engednek pályára egy szagló ebbel. Akkor nem szeretjük a magabiztos vállalásokat? Minek higgyünk bármiben is, és tűzzünk ki határidőket, ha utána csak a pofára esés jut?

german-shepherd-856369_640.jpg

Hinni és vállalni érdemes, azonban nem mindegy, hogy miben illetve mit. Jim Stockdale az elképzelhető legkeményebb körülmények közt tanulta meg ezt. Az amerikai katonatiszt több, mint 7 évet töltött vietnámi hadifogságban. Számos összetört szívű társát veszítette el, akik hittek benne, hogy egy konkrét időpontig – karácsonyig, húsvétig vagy hálaadásig – biztosan kiszabadulnak. Aztán elmúlt a várva-várt pillanat, és ők még mindig ugyanott voltak... Stockdale egészen máshogy közelített a dologhoz, meséli a könyvében Jim Collins. Stockdale 2 dolgot tett egyszerre: rendíthetetlenül hitt abban, hogy egyszer ki fog szabadulni, és ezzel párhuzamosan bátran szembenézett a valósággal. „Ki fogunk jutni, de nem leszünk kint karácsonyig. Nyeld le!”

dog-2066238_640.jpg

Mit érdemes Stockdale-től megtanulni? Úriember biztosra nem fogad, tartja a mondás. Aki viszont jót akar magának, nem vesz biztosra olyan dolgot, ami nem csak rajta múlik. Kell szentül hinni benne, hogy helyetek van a válogatottban. Kell vállalásokat tenni és határidőket meghatározni a saját részed – például edzésmunka és mentális felkészülés – kapcsán. Nyíltan szembe kell nézni az elért eredményekkel, és el kell fogadni a tényt, hogy lehet, hogy nem értek oda idén.

Neked mi az erősebb oldalad, szentül hinni a célodban, vagy bátran szembenézni a valósággal? Mire sarkall a válaszod?

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása