Coaching két lábon és hat lábon

Mennyire legyen részletes egy terv?

2017. május 23. - Nyíri Gabi

dog-2299480_640.jpg

A tervezők és a spontánok igencsak sarkos véleménnyel vannak a másik táborról. „Felelőtlenek és nemtörődömök!” – mondják a tervpártiak, „Rugalmatlan szőrszálhasogatók!” – így a spontaneitás kedvelői. Akkor most mennyire legyen részletes egy terv?

Egy barátom úgy jár több hetes nyaralásokra, hogy elrepül valami távoli helyre, ahova csak az első éjszakára foglal előre szállást, aztán a továbbiakat majd meglátja ott helyben. Ezt azért szokta nekem elmesélni, mert szórakoztatja az arckifejezésem, miközben hallgatom. Amikor én megyek nyaralni, témákba rendezett lista alapján csomagolok, és minden ki van találva előre. El lehet képzelni, hogy hogyan hat mindez az én spontánul nyaraló barátomra. És kinek van igaza? Természetesen mindkettőnknek. Szóval mennyire legyen részletes az a terv? Attól függ. Íme 3 szempont, amit érdemes mérlegelni:

dog-2225537_640.jpg

1. Mi kell a cél eléréséhez? A tervek értelme, hogy elvezetnek valamilyen cél eléréséhez. Az elérendő cél nagyban meghatározza, hogy milyen tervre lesz szükséged. Egy nyaralás kapcsán csinálhatsz nagyon egyszerű és nagyon részletes tervet is, mindkettő megfelelő lehet a kikapcsolódáshoz. Ha azonban például egy házat szeretnél építeni, valószínűleg részletesebb, több területet érintő tervre lesz szükséged. Egyrészt kelleni fog egy a műszaki dolgok, a kivitelezés kapcsán, aztán nem árt egy, ami az anyagiakról szól, illetve egy olyan, amiből kiderül, hogy ki fogja a sok-sok feladatot elvégezni.

dog-1615915_640.jpg

2. Mi segít téged a leginkább? A tervek másik fontos szerepe, hogy neked nyújtanak kapaszkodót a kivitelezés során. Gondold végig, hogy hogyan éreznéd magad a legjobban a cél felé vezető úton. Én például úgy működöm, hogy alaposan megtervezek mindent – ez ad nekem egy működőképesnek tűnő alapot –, amit ha menet közben úgy ítélem jobbnak, gond nélkül félredobok. Előfordulhat az is, hogy amikor először csinálsz valamit, több fogódzóra, alaposabb tervezésre van szükséged, később, több rutinnal aztán már megy szinte magától.

dog-971551_640_1.jpg

3. Mire van szüksége a környezetednek? Ha nem egyedül vagy a buliban, érdemes végiggondolni azt is, hogy mire van szüksége a többieknek. Egy csomó spontán vagy egy rakat tervpárti kiválóan megérti egymást. Jaj azonban szegény kivételnek... Éppen ezért ha valami nagyobba kezdtek együtt, beszéljetek arról, hogy kinek mire van szüksége a tervezés kapcsán. Hadd súgjak még valamit: attól, hogy a te fejedben (füzetedben, laptopodon) létezik egy terv, és számodra minden világos, a többiek teljesen tanácstalanok lesznek, amíg be nem avatod őket. Vagyis ne felejtsd el megosztani a terveidet...

Te hogy vagy a tervekkel?

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása