Coaching két lábon és hat lábon

Teendők egy fárasztó nap végére

2017. április 27. - Nyíri Gabi

golden-retriever-1827899_640.jpg

Vannak napok, amikor azt érezzük, hogy kész, vége, elfogytunk. Mihez érdemes kezdeni egy halálosan fárasztó nap végén?

Vezettél 450 kilométert, és 4 tárgyalásod volt. Egy lendülettel felástad a kert kétharmadát. Egész álló nap a pároddal veszekedtél egy banális apróság miatt. Ez csak néhány példa arra, hogy miben lehet egy nap alatt alaposan kifáradni, biztosan neked is megvannak a saját bevált receptjeid rá. Mihez érdemes kezdeni ilyenkor?

pet-2246270_640.jpg

A feltöltődés azzal kezdődik, hogy megengeded magadnak a fáradtságot. Amíg azt éled meg, hogy helyzet van, a szervezetet, az agyad pörög, és nem váltasz pihenős üzemmódba. Ahhoz, hogy gyorsan visszanyerhesd a formádat, érdemes néhány dolgot átgondolnod:

1. Hogyan vagy fáradt? Fizikailag vagy szellemileg vagy lestrapálva? Másra lesz szükséged akkor, ha a tested, az izmaid sajognak, és másra, amikor a koncentrációd vagy a lelked terhelődött meg.

dog-2124523_640_1.jpg

2. Mitől fáradtál el? Tudatosítsd magadban, hogy mi vette ki belőled az energiát, Vannak olyan helyzetek – legtöbbször fizikai terhelés esetében –, amikor tök egyértelmű a dolog. Máskor több önelemzésre van szükség: mi volt nehéz, például az új helyzet miatti izgalom, a véget nem érő várakozás vagy hogy csak nem sikerült meggyőzni a többieket?

3. Mi volt jó? Vedd számba, hogy mi volt szerethető a napban. Lehet, hogy elsőre nem lesz könnyű ilyet találni, de ha komolyan megpróbálod, biztosan találsz valamit. Gondolj mondjuk arra, hogy mi ment jól, ki volt kedves és segítőkész, vagy hogy mi szépet mutatott a természet.

puppies-2243686_640.jpg

4. Mit tanultál? Mi volt érdekes a napban? Milyen tapasztalattal gazdagodtál? Amint találsz valami tanulságot, rögtön nem csak kidobott energia lesz az egész.

5. Mi kell a feltöltődéshez? Mire ehhez a kérdéshez érsz, már elkezdted a feltöltődést. Azzal, hogy tudatosítottad a jó dolgokat és a tanulságokat, visszanyertél valamennyi energiát. Ha pedig tudod, hogy testileg vagy szellemileg vagy fáradt, kiválaszthatod a legmegfelelőbb pihenési módot. Lehet, hogy simán alvásra van szükséged, de az is előfordulhat, hogy a mentális fáradtság ellensúlyozására a fizikai aktivitás lesz a legjobb ellenszer.

Képek innen: 1., 2., 3., 4.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása