Coaching két lábon és hat lábon

Te is megszokásból kutyázol?

2017. április 18. - Nyíri Gabi

adult-1846637_640_1.jpg

A kutyázás kapcsán – ahogy az élet más területein is – megvannak a bevált dolgaink, amikhez jólesően ragaszkodunk. Mire jók a megszokások? Segítenek vagy inkább hátráltatnak?

Biztosan neked is kialakult ízlésed van a kutyázásban. Tudod, hogy mivel szeretsz etetni, hol szerzed be a kaját, hova jársz sétálni és kihez fordulsz egészségügyi kérdésekben. Nem beszélve a nevelésről vagy a kutyasportokról. Sőt valószínűleg arról is él benned egy kép, hogy mik az egyes fajták jellegzetességei, a tenyészetek erősségei illetve hogy mi történik az állatvédelem háza táján. E meggyőződések három lényeges tulajdonsággal bírnak:

dog-2170565_640.jpg

1. Kevéssé vagy tudatában a létezésüknek: Ha megkérdeznek, el tudod mondani, hogy hogyan vélekedsz bizonyos dolgokról, de a legritkább esetben tudatosítod magadban ezeket a nézeteidet. Jellemzően nem foglalkozol vele, hogy honnan származnak és hogy hogyan hatnak rád.

2. Könnyen kialakulnak: A meggyőződéseink egyetlen kiugró esemény nyomán kialakulhatnak. Nem lakik a fejünkben statisztikus, így nem nagyon foglalkozunk azzal, hogy a mi konkrét tapasztalatunk vajon hogyan viszonyul a teljes mintához. Elég egyetlen nagyon jó kutyát látni ahhoz, hogy beleszeressünk egy fajtába, és ugyanígy elég egyetlen hasmenés ahhoz, hogy biztos, ami biztos alapon leírunk valamilyen tápot.

dog-2224169_640.jpg

3. Igyekeznek fennmaradni: A minket körülvevő környezet – még csak a kutyázáshoz kapcsolódó része is – túlságosan bonyolult ahhoz, hogy képesek legyünk minden elérhető információt megszerezni és feldolgozni. Éppen ezért az agyunk igyekszik egyszerűsíteni a saját dolgát, és szelektál. Az egyik ilyen módszere az, hogy próbálja az eddigi ismereteit alátámasztani, és keresi azokat az információkat, amelyek megerősítik a világról alkotott elképzeléseit. Biztosan tapasztaltad már, hogy milyen sokáig kell győzködni valakit, amíg belátja, hogy nincs igaza. Az a helyzet, hogy te is így működsz...

Mit jelent mindez számodra? Az egyik oldalról megkönnyíti az életedet, nem kell folyton adatokat kutatnod és elemezned ahhoz, hogy elfogadható életet biztosíts a kutyádnak és magadnak. A másik oldalról érdemes időnként ránézni az automatizmusaidra. Vajon helytállóak még az évekkel korábbi meggyőződéseid? Mi van, ha közben megváltoztak a dolgok? Ne várd meg, hogy elmenjen melletted a világ...!

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása