Coaching két lábon és hat lábon

Eltelik, vagy eltöltöd?

2017. április 13. - Nyíri Gabi

sports-car-2222776_640.jpg

Mit tervezel a hosszú hétvégére? És mit gondolsz, mi fog ebből végül megvalósulni? Eltelik majd az időd, vagy eltöltöd? Mire mondasz igent, és mire nemet?

Előfordult már veled, hogy azt érezted, nem intéztél el semmit annak ellenére, hogy borzasztó elfoglalt voltál egész nap? Vagy éppen úgy telt el a hétvége, hogy nem igazán tudtad megmondani, mire is ment el az időd? Ilyenkor az idő önálló életet él, és eltelik. Ezzel szemben máskor biztosan tapasztaltad azt is, hogy jól haladsz a dolgaiddal, azzal töltöd az idődet, amivel igazán szeretted volna.

adorable-1997168_640.jpg

Az időt kettős természet jellemzi: Egyrészt nem igényel beavatkozást a részünkről, az óra jár anélkül, hogy erőfeszítést tennénk, vagy odafigyelnénk rá. Másrészt a legjobb szövetségesünkké válik, ha tudatosan kezeljük. Te milyen viszonyban vagy az idővel? Gondold végig a következőket:

  • Mennyire jellemző rád, hogy tudatosan foglalkozol az időddel?
  • Mennyire érzed azt, hogy mindenre jut időd, amire szeretnéd?
  • Milyen gyakran fordul elő veled, hogy kapkodsz, és csak futsz a dolgok után?
  • Milyen gyakran elemezed, hogy valójába mire ment el az időd?

Hogyan lehetsz jó gazdája az idődnek? Egyrészt tudnod kell, hogy mit és hogyan szeretnél elérni, másrészt ki kell állnod a választásaid mellett. Nem meglepő, hogy az időddel való tudatos gazdálkodáshoz tervekre van szükséged, de hogy-hogy ki kell állnod a választásaid mellett?

playing-dogs-1731484_640_1.jpg

Valószínűleg a te környezetedben is sok jelentkező van, aki szívesen beosztja az idődet. „Szállj be ebbe a projektbe is, olyan sokat lehet tanulni belőle!” „Gyere velünk kajakozni a Tiszára, jó móka lesz!” „Mosd ki a kék pulcsimat légyszi, a többi nem annyira menő!” A számodra fontos értékek és célok mentén eldöntheted, hogy mit vállalsz be, és mit nem. A kérdés az, hogy hogyan utasíthatsz vissza valamit anélkül, hogy megbántanád az illetőt. Stephen Covey a következő formulát javasolja: „Nagyon szeretném, de most nem megy.”
Miért jó ez? Először is kifejezed vele, hogy a másik kérése, felvetése számodra fontos. Ezen kívül hozzáteheted, hogy bár most nem fér bele, mikor fogod tudni megcsinálni. „Nagyon szeretnék veletek menni a Tiszára, de most nem megy. Ha végeztem a vizsgáimmal, szívesen csatlakozom.”

Április 20-án érkezik a Magazin következő száma, aminek témája a "Nem!” lesz. Mire, miért és hogyan mondunk nemet? Ha érdekel a téma, de még nem regisztráltál, itt megteheted.

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása