Coaching két lábon és hat lábon

Prezentációs para, amit a suliból hozunk

2017. március 21. - Nyíri Gabi

boy-498197_640.jpg

A prezentálók egyik legnagyobb félelme, hogy elfelejtik, mit akartak mondani, vagyis kifelejtenek valamit. Honnan származik ez a para, és hogyan lendülhetsz át rajta?

A nyilvános beszéd sokak számára önmagában ijesztő, állítólag vannak, akik még a halálnál is jobban félnek tőle. Ha úgy alakul, hogy menthetetlenül prezentálni kell, a biztosra mennek, és igyekeznek minden szavukat előre eltervezni. Az is hajlamos előzetesen végiggondolni a mondandóját, aki nem irtózik szélsőségesen a közönség előtti megszólalástól. Aztán a nagy pillanatban a szépen felépített üzenet leginkább részben, semmint egészben kiesik a fejükből, és kifelejtenek 1-2 dolgot. Jön a vége a világnak-érzés, vagy legalább némi enyhe bosszankodás. Biztosan megfordult már a te fejedben is, hogy „Azt ott még el kellett volna mondanom...”

hiding-1209131_640.jpg

Belegondoltál már valaha, hogy hogyan keletkezhet hiányérzetünk egy olyan tartalom kapcsán, amit mi állítunk elő? A legkorábbi nyilvános beszédeink valószínűleg az iskolai feleletek voltak, ahol a teljes hallgatóság – a tanár és elvben az egész osztály – legalább olyan jól tudta, hogy mit akarunk mondani, mint mi magunk. Amikor felnőtt fejjel egy prezentációnál bosszankodunk rajta, hogy valamit nem említettünk, ugyanez a működésmódunk kapcsol be.

A saját előadásaid azonban legalább egy dologban nagyon különböznek az iskolai feleléstől: rajtad kívül – és esetleg azokon kívül, akik segítették a felkészülésedet – senki nem tudja, hogy mit akartál elmondani! Így amíg a prezentációd kerek és érthető volt, a hallgatóságnak nem lesz hiányérzete, hiszen csak tőled hallották, és nem olvasták előtte a tankönyvben. Emellett persze érdemes megpróbálni mindent átadni, amit elterveztél. Következzen 4 dolog, amit megtehetsz annak érdekében, hogy ez sikerüljön is:

boy-1209000_640.jpg

1. Gondold végig, hogy mit akarsz elmondani! Milyen üzeneteket akarsz átadni? Mit szeretnél, mire emlékezzenek?

2. Szervezd meg az üzeneteidet! Vedd előre a legfontosabbakat! Ezekre jó eséllyel fogsz emlékezni, és akkor is elhangzanak, ha esetleg kifutnál az időből.

jump-1209941_1280.jpg

3. Hangold össze a mennyiséget a rendelkezésedre álló idővel! Ha már egyszer odaállunk, szeretnénk mindent, tényleg mindent elmondani. Egy elhadart, túlzsúfolt előadással azonban egyetlen üzenetet sem fogsz tudni átadni.

4. Próbáld el! Ha elmondod az egészet valakinek, ki tudod próbálni, hogy beleférsz-e az időbe, és segít megjegyezni a fő pontokat.

+1 Nyugi, nem tudják, hogy mit akarsz elmondani! Emlékeztesd magad, hogy a hallgatóságod nem tudja előre, hogy mit akarsz elmondani. Számukra annak lesz üzenetértéke, amit végül tényleg megosztasz.

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása