Coaching két lábon és hat lábon

Mit lehet ebben nem szeretni?

2017. február 09. - Nyíri Gabi

puppy-2049767_640.jpg

Elvben tudjuk, hogy nem vagyunk egyformák, időnként mégis értetlenül állunk előtte, hogy mások vajon miért érzik rosszul magukat abban a helyzetben, amiben mi lubickolunk. Mi mindentől válhat egy helyzet nem szeretem-helyzetté?

„Menjünk el erre a kutyás kirándulásra! Kb. 60-an leszünk, csupa új arc, egy laza 15 km-es séta, elképzelni is nehéz jobbat!” Van, akit felvillanyoz egy ilyen lehetőség, más viszont inkább állna ki válogatott megpróbáltatásokat, csak ne kelljen ebben részt vennie. Biztosan veled is előfordult már, hogy némi csodálkozással vegyes érdeklődéssel igyekeztél megfejteni a többiek hozzáállását egy-egy helyzet kapcsán. Miért van az, hogy ami neked egy izgalmas program a másiknak egy nem szeretem-tortúra? Vagy épp fordítva: miért van az, hogy te legszívesebben észrevétlenül eltűnnél abból a szituációból, ami neki egy életre szóló élmény?

puppies-2044168_640.jpg

Kézenfekvőnek tűnhet a helyzetben, annak jellemzőiben keresni a választ. Az objektív adatok – kutyák, 60 ember, 15 km-es táv – azonban nem nyújtanak igazi támpontot. A lényeg az egyéni értelmezésben rejlik: „Mit jelentenek számomra ezek a dolgok?” Kutyák egyenlő a legszeretetreméltóbb lények a földön, tehát sok-sok barátkozást? Vagy kutyák annyi mint gyermekkorom legrosszabb élménye, így egész napos stressz?

A következő kérdés, hogy ez az értelmezés hogyan viszonyul az egyéni szükségletekhez, értékekhez, célokhoz. Ha a 60 ember értelmezése a „potenciális új ismeretségek”, és ez segít beteljesíteni az egyén kapcsolatok iránti szükségletét, a lehetőség jó eséllyel pozitív megítélést kap. Hiába jelentene a 15 km egy teljesíthető távot, ha az illetőt a hét során fizikailag teljesen kimerítette a munkája, így másra sem vágyik, csak hogy pihenhessen végre.

puppy-2043622_640.jpg

Az egyéni hozzáállás – legyen szó a sajátodról vagy a környezetedben lévőkéről – végső soron attól függ, hogy milyen jelentés társul magához a helyzethez, és hogy milyen kimenetellel kecsegtet. Kellemes lesz vagy kellemetlen? Segít a szükségletek kielégítésében vagy éppen ellene hat? Közelebb visz a kitűzött célokhoz vagy csak ront a dolgon? Február 16-én érkezik a Magazin februári száma, amelyben az emberi szükségletekről és ezek hatásáról lesz szó. Ha érdekel a téma, de még nem regisztráltál, itt megteheted.

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása