Coaching két lábon és hat lábon

Nincs is igaza a szakértőknek?

2016. augusztus 30. - Nyíri Gabi

dog-1595106_640_1.jpg

Amikor egy téma szakértőjétől tanulsz, egy csomó hasznos tippet, ötletet kapsz. A nehézségek gyakran akkor következnek, amikor megpróbálod a tanultakat átültetni a gyakorlatba. Lehet, hogy csak jól hangzanak ezek a tanácsok, és nincs is igaza a szakértőknek?

Egy szakértő a tippjei kapcsán általában azt is megosztja, hogy kiknél, milyen helyzetekben alkalmazta ezeket sikerrel. „Így dolgozom a kutyámmal, akivel idén sikerült megnyernünk a világbajnokságot.” „Azokat a módszereket mutatom be, amelyek az ügyfeleimnek beváltak.” „Évekig elemeztem, hogy mi tette naggyá ezeket a cégeket, íme az eredmény.” Aztán amikor a tuti receptet megpróbáljuk átültetni a gyakorlatba, gyakran szembesülünk különféle nehézségekkel. Nincs is igaza a guruknak? Vagy mi csinálunk valamit rosszul? Következzen 5 tipp, amelyek segíthetnek tanulni a szakértőktől:

ru_zsos.jpg

1. Ajánlások, nem előírások! „A kutyakiképzés gondolkodásmód, nem receptgyűjtemény”, hallottuk sokszor dr. Kovács Zsolttól a kutyaiskolában. A szakértők tanácsaira is érdemes ajánlásként, szemléletformáló ötletként tekintened, nem pedig kötelező érvényű előírásként. Kenneth Atchity, aki íróknak nyújt segítséget a munkájukhoz, arra biztatja az olvasóit, hogy a javaslatai alapján alakítsák ki a saját módszerüket. Az aktuális helyzetedet, a működésedet te ismered legjobban, így te tudod mások ötleteit a magad számára tökéletesíteni.

2. Nem kell mindent bevezetni! Ugyanazt a célt számos módszer és eszköz segítségével el lehet érni. Egy szakértő valószínűleg egy csomó lehetőséget ismer a saját témája kapcsán, és ezeket szívesen meg is osztja veled. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az összes bemutatott dologra szükséged lenne a célod eléréséhez. Tekints a szakértői javaslatokra egy étlapként, és válaszd ki azokat az elemeket, amelyek a legmegfelelőbbek számodra!

pitbull-123007_640.jpg

3. Egyszerre egy dolgon változtass! Egy kutyás szemináriumon vagy egy szakmai tréningen biztosan láttál egy csomó mindent, amit jó lenne máshogy csinálni a mindennapokban. A rutinok, szokások megváltoztatásához kezdetben azonban komoly odafigyelésre van szükség. Ha túl sok mindenre próbálsz egyszerre koncentrálni, csak túlterheled magad, és szinte biztos, hogy egyik területen sem éred el a célod. Éppen ezért érdemes türelmesnek lenned, és egyszerre egy dolgon változtatni.

4. Nézd meg, hogy mi lett az eredmény! Ha egyszerre mindig csak egy dologgal foglalkozol, biztos lehetsz benne, hogy az elért változások is ennek az egy dolognak köszönhetőek. Így könnyen meg tudod ítélni, hogy jó irányba haladsz-e.

5. Legyél büszke magadra! Egy fejlődési folyamat rengeteg apró lépésből áll össze. Vedd észre, amikor megteszel egy-egy pici lépést! Nem érdemes óriási változásokra várnod, legyél büszke magadra azért, mert folyamatosan haladsz az utadon!

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása