Coaching két lábon és hat lábon

Mi a kutyanevelés valódi célja?

2016. május 31. - Nyíri Gabi

terrier-1287502_640.jpg

A gazdik sokféle céllal kezdenek bele kedvenceik tanításába. Például szeretnék, ha az eb barátságos és fegyelmezett lenne, vagy sikeres sportoló válna belőle. Mi az, amit mindenképpen el kell érni a nevelés kapcsán?

A kutyaiskolában számos indokkal találkozunk, ami miatt a gazdik a kutyájuk tanítása mellett döntenek. Lehet, hogy szeretnék megteremteni a sikeres együttélés alapjait, teret akarnak adni a kutya tehetségének, vagy valamilyen probléma megszüntetése a cél. Bármi vezessen is az elhatározásig, a hosszú távú siker érdekében 3 területre érdemes összpontosítanod:

dog-1422857_640.jpg

1. Összhang a kutya adottságaival: Az elvárásaidat a kutyád életkorával, egyéni adottságaival és egészségi állapotával összhangban fogalmazd meg! Ne felejtkezz el róla, hogy az egyéni jellemzők változhatnak az évek előrehaladtával, amihez rugalmasan kell tudnotok alkalmazkodni. A kutyád adottságai ugyanakkor felelősséget is rónak rád, meg kell találnod a módját, hogy kedvenced konstruktív és biztonságos módon használhassa a képességeit. Egy apportos kutya egész életében apportos lesz, nem csak akkor, amikor éppen jól jön, hogy könnyű labdával motiválni... Mindezeken keresztül meghatározhatod az elvégzendő munka, gyakorlás jellegét és mennyiségét.

father-1411543_640.jpg

2. Összhang a saját életviteleddel: A kiegyensúlyozott együttélés egyik kulcsa, hogy a kutya sikeresen beilleszkedjen a családja életébe. Ezért a nevelési folyamatban helyet kell kapnia mindannak, ami számotokra fontos, legyen szó akár a közlekedésről vagy a szabadidős tevékenységekről. Más-más feladatokat ró rátok, hogy tömegközlekedéssel vagy autóval terveztek-e utazni. Ha szenvedélyes futó, lovas vagy vitorlázó vagy, és szeretnéd, hogy az eb elkísérjen ezekre a kalandokra, az alap fegyelmezettségen túl meg kell őt ismertetned a hobbid sajátos követelményeivel is.

walk-1398093_1280.jpg

3. Összhang a tágabb környezetetekkel: Fontos nevelési célok következnek abból is, hogy hol, milyen környezetben éltek. Mást kell tudnia egy városi kutyának, aki egy társasház 6. emeleten lakik, mint egy olyan társának, aki egy több hektáros tanyát felügyel. A városi kutyának sok ember és jármű közt kell magabiztosnak lennie, míg egy vidéki ebnek a többi állat és a mezőgazdasági gépek közt kell megállnia a helyét.

Nálatok milyen az összhang ezen a 3 területen?

Képek: 1., 2., 3., 4.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása