Coaching két lábon és hat lábon

6 kérdés a jó tervhez

2016. március 01. - Nyíri Gabi

dog-camping-669632_640.jpg

Gyakran halljuk, hogy a sikerhez célok kellenek, amiket aztán a terveink segítségével érhetünk el. Vannak, akik néhány elképzelés alapján rögtön belevágnak a megvalósításba, míg mások folyton csak a tervezgetnek, és soha nem kezdenek bele érdemben a dologba. Hol van az egyensúly? Mik egy jó terv ismérvei?

Biztosan veled is előfordult már, hogy eszedbe jutott valami, amit szerettél volna megvalósítani. Egy darabig forgattad a fejedben, esetleg tettél is egy-két dolgot, aztán elfelejtődött az egész. Lehet, hogy kipattant a fejedből a nagy ötlet, óriási lendülettel nekifogtál, aztán valami egész más sült ki a dologból, mint amit szerettél volna. Esetleg van több világmegváltó terved gondosan elásva a fiókban. Egy cél terv nélkül nem más, mint vágy vagy elképzelés. Az a terv viszont, amit sosem valósítasz meg, csak egy elmélet marad. Következzen 6 kérdés, ami segít eldönteni, hogy jó-e a terved, és támogatja-e a megvalósítást.

animals-1210206_640.jpg

1. Egyértelmű, hogy mit szeretnél elérni? Ha elmondanád néhány embernek, hogy mit tervezel, mindenki ugyanazt értené alatta? Az, hogy „Többet fogok foglalkozni Brúnóval!”, egy egész csomó kérdést hagy nyitva. Mennyi a több? Mi számít foglalkozásnak? Mikor fogod elkezdeni? „Azt szeretném, ha Brúnó többet mozogna, így márciustól hetente kétszer gyalog fogunk menni a Margitszigetre.” Egyértelmű, igaz?

2. Fontos számodra a dolog? Tedd fel magadnak azt a kérdést, hogy mi fog történni, illetve hogy fogod érezni magad, ha annyiban hagyod, és nem teszel semmit az ügy érdekében. Ha úgy gondolod, hogy igazából semmi nem változik, és te tökéletesen jól fogod érezni magad, akkor valószínűleg nem érdemes sokat pörögnöd a dolgon. Attól még lehetsz egy boldog és egészséges Brúnó gazdája, hogy továbbra is villamosra szálltok a Sziget bejáratáig.

dog-888025_640.jpg

3. Van esélyed megvalósítani? Egy terv nem attól jó, hogy könnyen ki lehet pipálni, hanem attól, hogy nem tartalmaz olyan dolgokat, amik eleve lehetetlenné teszik a megvalósítást. Például nem érdemes eltervezni, hogy oda mész sétáltatni, ahova egyáltalán nem lehet kutyát bevinni.

4. El tudod dönteni, hogy elérted-e a célt? Egy jó terv alapján könnyű eldönteni, hogy eléred-e a célt vagy sem. Nincs „attól függ...”, vagy „ha onnan nézem...” Ha bárki megnézi március végén, hogy hogyan sétáltattad Brúnót, tudni fogja, hogy voltatok-e minden héten kétszer gyalog a Margitszigeten.

beagle-938019_640.jpg

5. Tudod, hogy mit és hogyan kell csinálnod legközelebb ahhoz, hogy közelebb kerülj a célodhoz? Ha el akarsz indulni egy úton, legalább az első lépést nagyon tisztán kell látnod. Lehet, hogy egy olyan cél elérésén dolgozol, amihez nagyon sok lépés vezet el, amiket egy adott pillanatban még nem látsz át teljesen. Egy terv azonban csak akkor lesz a segítségedre, ha az egyértelműen kiderül belőle, hogy mi a következő lépés. Ha fogalmad sincs, hogy milyen útvonalon tudnál kisétálni a Margitszigetre, a tervedben szerepelnie kell annak is, hogy kideríted, hogyan lehet tőletek gyalog eljutni oda.

6. El tudod dönteni minden nap végén, hogy közelebb jutottál-e a célod megvalósításához? Egy jó terv nem csak azzal kapcsolatban egyértelmű, hogy elérted-e a célt, hanem azt is megmutatja, hogy jó úton haladsz-e a megvalósítás során. Ha egy hét közepén azon kapod magad, hogy eddig csak villamosoztatok, tudod, hogy a következő igyekezned kell gyalogolni.

Milyennek látod a terveidet? Melyik kérdés kapcsán állsz a legjobban? Hol van a legtöbb teendőd?

Képek innen: 1., 2., 3., 4.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása