Coaching két lábon és hat lábon

Hogyan szerezz gyakorlati tudást?

2015. augusztus 25. - Nyíri Gabi

malinois-and-border-collie-788032_640.jpg

Gyakran halljuk, hogy a folyamatos tanulás elengedhetetlen ahhoz, hogy naprakészek maradjunk a szakmánkban, vagy bármiben, amivel a szabadidőnkben foglalkozunk. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy tanulni az iskolában lehet. Vagy esetleg egy szuperdrága, 3 napos tanfolyamon. Ennél azonban sokkal több lehetőség van. Hogyan tehetsz szert igazi gyakorlati tudásra?

Akkor vagy igazán jó valamiben, ha mindennapokban bevethető gyakorlati tudásod van. Ehhez három dolog együtt segíthet hozzá:

Ismeretszerzés: Amikor megtanulod, hogy hogyan kell csinálni valamit. Ez történhet iskolai vagy tanfolyami keretek közt, szakirodalom olvasásával, online tananyagok, webináriumok segítségével. Ennek során a középiskolában megtanultad, hogy hogyan kell elsőfokú egyenletet megoldani. Vagy a munkakutyás szemináriumon megnéztétek, hogy milyen a szabályos előreküldés. Esetleg a szakácskönyvben elolvastad, hogy hogyan kell palacsintát sütni. Az, hogy releváns ismeretekkel rendelkezel, jó kiindulópont, de a gyakorlati tudáshoz ennél több kell.

Mások általi tanulás: Amikor valaki a figyelmét, a meglátásait, a visszajelzését állítja a fejlődésed szolgálatába, vagy közösen dolgoztok valamin. Ide tartozik, hogy az edződdel megbeszélitek a futamodat a verseny után, a főnököd véleményezi az összefoglalódat, vagy az öreg szakival közösen bütykölitek a fűnyírót, és közben te ellesel tőle fogásokat. A mások általi tanulás eszköze a coaching is, amikor egy személyes fejlesztésben járatos szakember segít a saját megoldásaid megtalálásában. Az ilyen tanulás értéke a személyességben rejlik, vagyis abban, hogy rólad van szó, a te igényeidről, helyzetedről, teljesítményedről.

Gyakorlás: Amikor felgyűröd az ingujjad, és csinálod. Ebből akkor lesz tanulás, ha kihívások elé állítod magad, próbálkozol, és értékeled a saját teljesítményedet. Ez történik, ha elvállalsz egy érdekes feladatot, amit még nem csináltál soha, a 2 km helyett megpróbálod lefutni a 3-t, vagy ha videóról visszanézed a táncfellépésedet. Gyakorlás révén lesz a megszerzett ismeretekből és mások meglátásaiból használható tudás. A próbálkozás és a teljesítményed értékelése – amellett, hogy tanulsz belőle – segít meghatározni a további fejlesztési lépéseket is. Rávilágít, hogy milyen ismereteket lenne érdemes még megszerezned, illetve mi az, aminek kapcsán szükséged van mások visszajelzésére, meglátásaira.

tanula_s_3_eleme_1.png

Miért jó tisztában lenni vele, hogy hogyan tehetsz szert gyakorlati tudásra? Mert így kézbe veheted az irányítást, és tudatosan alakíthatod a saját fejlődésedet. Azt, hogy ehhez mit kell tenned, megtudhatod egy következő posztból.

Kép innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása