Coaching két lábon és hat lábon

Minek neked a megmérettetés?

2015. augusztus 04. - Nyíri Gabi

dog-498966_640.jpg

Ki ne emlékezne a vizsgákra, ahol csak a tanár tudta a helyes választ, a szavalóversenyekre, amiken kötelező volt elindulni, vagy a 12 perces futásra körbe-körbe az iskolaudvaron? Akkor azt mondtuk, hogy soha többet. Aztán eljön az idő, amikor mi dönthetünk a megmérettetéseink kapcsán. Mi értelme van felvállalni? Van értelme egyáltalán?

Közel egy évnyi felkészülés után a múlt héten lezárult a nemzetközi coaching vizsgám, elértem az Associate Certified Coach (ACC) minősítést a Nemzetközi Coach Szövetségnél (ICF). Ennek kapcsán vetődött fel bennem, hogy miért is vállalunk önként megmérettetéseket. Szívesen futunk, de miért célzunk meg egy maratont? Szeretünk agility-zni, de miért akarunk elindulni egy versenyen? Tudjuk, hogy jók vagyunk a szakmánkban, miért fontos mégis, hogy ezt egy független szervezet is tanúsítsa? Íme 5 ok, ami a megmérettetések mellett szól:

Keretet adnak az erőfeszítéseknek
A megmérettetések arról szólnak, hogy van egy előre megfogalmazott elvárás, aminek mi igyekszünk megfelelni. Futni kell 42 kilométert, teljesíteni egy 20 akadályból álló pályát, egy bizonyos időn belül eleget tenni minden szakmai és tanulmányi kritériumnak. Segít az erőfeszítéseinket megtervezni, és a mérföldköveket felállítani, ha konkrét, időben meghatározott célunk van. Ha októberben akarunk maratont futni, akkor hónapokra, hetekre lebontva megtervezhetjük a felkészülésünket. Tudni fogjuk, hogy mikor és mennyit kell futnunk.

Viszonyítási alapul szolgálnak
Megkönnyíti a kommunikációt az azonos érdeklődésűek közt. „Mennyit futsz?” „Sokat.” Nehéz egyeztetni, hogy ez kinek mit jelen. Ennél sokkal egyértelműbb, ha az előttünk álló kihívásokról beszélünk. „Az októberi maratonra edzek.” „Lassan menni fog egyben a Sziget-kör.”

dog-574290_640.jpg

Megtanítanak nyomás alatt teljesíteni
Az erőfeszítéseinknek köszönhetően elvileg képesek vagyunk az eltervezett szinten teljesíteni. A megmérettetés azonban azt is megkívánja, hogy ott és akkor nyújtsuk a legjobbat. Otthon, a saját kutyaiskolánkban sorra futjuk a hibátlanokat. Ha versenyzünk, ennél többre lesz szükség: működnie kell másutt, más akadályokon, nézők előtt, idegesen is.

Tükröt tartanak
Rengeteget tudhatunk meg magunkról és a tudásunkról a felkészülési folyamat és megmérettetés nagy napja során. Miben szárnyaltam túl a saját elvárásaimat? Mi ment a legnehezebben? Mit sikerült úgy megcsinálni, ahogy szerettem volna? Mi az, amin ezután dolgozni fogok?

dog-697596_640.jpg

Jó érzés, hogy megcsináltad
Az eredménytől függetlenül fantasztikus érzés, amikor túl vagy rajta, és tudod, hogy megcsináltad. Az első maraton, függetlenül az időtől. Az első versenyen futott pálya, függetlenül a helyezéstől. A beadott vizsgaanyag, függetlenül a végső pontszámtól. Gyakran az az első gondolatunk, hogy OK, és mi legyen a következő kihívás. Neked mi lesz a következő?

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása