Coaching két lábon és hat lábon

A vezetőket kérjük az akadálypályára!

2015. július 28. - Nyíri Gabi

dsc_2217_ma_solat.JPG

Sokszor halljuk, hogy vezetőként minden akadállyal meg kell tudnunk küzdeni. Most azonban nem az élet által elénk állított nehézségekre gondolok, hanem egy valódi, kutyás akadálypályára. Következzen 11 dolog a vezetésről, amit megtanulhatsz az agility-versenyzésből.

Ha távolról nézed az agility-t, a kutya és a gazdi önfeledten szaladgálnak a pályán, és a nap végén a legügyesebb érmet kap. A vezető eljár megbeszélésekre, fontos emberekkel kávézik, és ha jól csinálja, még elő is léptetik. Ez persze csak a látszat, az agility-eredmények és vezetői teljesítmény mögött is komoly munka és tudatosság áll. Éppen ezért következzen 11 dolog, amit a vezetésről megtanulhatsz az agility-versenyzésből.

dogs-1426679_640_2.jpg

1. Azt a versenyt nem nyerheted meg, amelyiken el sem indulsz!
Ha eredményes akarsz lenni, részt kell venned a játékban, nem ülhetsz a pálya szélén. Legyen szó akár kutyázásról, akár vezetésről.

2. Munka nélkül nem megy!
Senki nem lett világbajnok a lelátón ülve. Oda kell állni, és futni kell. Ahogy vezetőnek lenni sem azt jelenti, hogy az ember kevesebbet dolgozik, pusztán más feladatai vannak.

3. Vezetned kell!
A tiéd lehet a világ legjobb agility-s kutyája, egyedül mégsem fog versenyt nyerni. Neked kell őt vezetned a pályán. Ha vezető vagy, hiába dolgoznak a világ legjobb szakemberei a csapatodban, iránymutatás, motiváció és tudatos fejlesztés nélkül nem lesznek képesek hosszú távon kiváló eredményeket elérni.

4. Te tudod, hogy mi a pálya, neked kell irányt mutatnod!
Az agility-ben a bíró határozza meg az akadályok sorrendjét, így minden verseny más. A versenyzőknek a futam előtt 8-10 perc áll a rendelkezésükre – kutya nélkül –, hogy megismerjék a pályát, és megtervezzék, hogy hogyan fogják a kutyával együtt teljesíteni azt. Vezetőként is te vagy, aki ismered a szervezet célkitűzéseit és stratégiáját – a pályát –, így a csapatod számára te tudod meghatározni az irányt, és úgy megszervezni a munkát, hogy az a kívánt eredményre vezessen.

ku_lde_s.jpg

5. A pályát készen kapod, neked a megoldást kell kitalálnod!
Mivel a pálya, vagyis a feladat és a körülmények – az adott futamban, tehát rövid távon – adottak, ha sikeres akarsz lenni, a megoldást kell megtalálnod. Sajnos nem működnek a következők: a bíró (körülmények) hibáztatása, kifogások keresése, meghátrálás. Amit érdemes megfontolni: higgadtság, önbizalom, 110%-os teljesítmény, cseppnyi kockázatvállalás.

6. A megoldásnak igazodnia kell a pálya kihívásaihoz és a csapat képességeihez!
Olyan megoldást kell kitalálnod, ami ott és akkor működik, vagyis a csapat – veled együtt – nagy eséllyel képes megvalósítani. Aztán két verseny – feladat, tárgyalás, projekt – közt dolgozhatsz új technikákon.

7. Összhangot kell teremtened, ahol mindenki teszi a maga dolgát!
A győztes agility-futam során a kutya és a gazda teljes összhangban mozog a pályán, mindenki a maga módján járul hozzá a győzelemhez. Vezetőként ugyanezt kell megvalósítanod a csapatodban: mindenki hozzáteszi a maga részét az elérendő teljesítményhez.

8. Nem tudod helyette lefutni a pályát!
Hiába értél oda hamarabb, nem ugorhatod át a következő akadályt a kutya helyett. Az agility esetében egyértelmű, hogy kinek milyen szerepet kell betöltenie, és hogy ez nem felcserélhető. A legtöbb csapatnál is így van ez: mindenkinek megvan a maga szerepe, feladata, felelőssége. Vezetőként azzal nem viszed előre a dolgokat, ha megpróbálod elvégezni a feladatokat a többiek helyett.

bu_szke.jpg

9. A te felelősséged, hogy a csapat a maximumot tudja nyújtani!
Szerinted hogyan készül fel egy agility-s páros az indulásra? Minden forgatókönyv szerint zajlik, nem csak valahogy odakerülnek a pályára. Vezetőként hasonlóan tudatosan kell megteremtened a maximális teljesítmény feltételeit a csapatod számára. Két dolgot érdemes végiggondolnod: mire van szükségük a sikerhez, és mit kell kiküszöbölni.

10. Az érdem nem a tiéd, hanem a csapaté!
Egy sikeres futam után a gazdi természetesen nagyon boldog, de nem magában ünnepel. Az örömét megosztja a kutyájával, elhalmozza dicsérettel, simogatással. Vezetőként is közösen elért eredmények részese vagy, ismerd el a csapatod teljesítményét, légy a kollégáidra nagyon büszke!

11. Nem elég őt edzeni, neked is folyamatosan fejlődnöd kell!
A közös teljesítményhez mindenkinek csúcsformában kell lennie. Hiába kitűnő egy kutya, ha a gazda nem tudja tartani vele a lépést, vagy egy 20 évvel ezelőtti technikát használ. Ahhoz, hogy a csapatod a maximumot tudja nyújtani, mindenkinek karban kell tartania magát, fejlődnie kell a maga területén. Ez alól a vezető sem kivétel.

Képek: Hundefotografie Christine Faltner és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása