Coaching két lábon és hat lábon

Változtatás a csoportban úgy, hogy működjön is

2015. június 30. - Nyíri Gabi

dog-212003_640.jpg

Teljes egyetértésben elhatározzuk, hogy a kutya minden nap fésülködni fog. Egy-két napig működik a dolog, majd abbamaradt. Vagy el sem kezdődik. Mi kell ahhoz, hogy tényleg működjön is?

Valószínűleg neked is ismerős a következő történet: Összeül a családi kupaktanács, Apa elnököl. Egy napirendi pont van: Brúnónak minden nap fésülködnie kell, és naponta más fogja megfésülni. Mindenki egyetért, és még Brúnót is megkérdezik, hogy ugye sokkal jobb lesz neki szép, szellős bundával. Mivel mindenki kedves, Brúnó vigyorog. Ezt elfogadják egyetértésnek. Megcsinálják a heti fésülési beosztást, majd berekesztik az ülést.
Anya másnap megfésüli a kutyát, és együtt várják a hatást. Ki fogja észrevenni, hogy ez egy csinos, jólfésült Brúnó? Senki. A hatás elmaradt... Öcsi a következő napon ellógja a fésülést, és némi aggodalommal várja a hatást. Ki fogja észrevenni, hogy ezen a kutyán másnapos a bunda? Anya csak sóhajt egyet, amiből Brúnó biztosan tudja, hogy a napi fésülködés ezzel végleg lekerült a napirendről...

schweizer-sennenhund-108590_640.jpg

Ahhoz, hogy egy csoportban - legyen az egy család, munkahelyi kollektíva vagy baráti társaság - tartósan megváltoztathassunk valamit, 3 dologra érdemes odafigyelni:

Mondjuk ki!
Általában az a része elég jól szokott menni, hogy beszélünk a dologról. Arra azonban nem árt odafigyelni, hogy ugyanazt értsük alatta. Mit jelent naponta megfésülni egy kutyát? Kinek mit. 5 percben megigazítjuk a frizuráját, vagy minden apró gubancot kiszedünk? Meg kell-e törölni a szemét? Le kell-e mosni a szakállát? Pontosan erről szól, hogy tisztázzuk a részleteket.

Tegyük meg!
Az, hogy valamit valóban megteszünk-e, az elkötelezettségünket mutatja. Ha valóban hiszünk a változásban, meg fogjuk tenni. Ha nincs igazi egyetértés a változtatás kapcsán, a nemtetszés kifejezésének egyik módja lehet, amikor valaki egyszerűen nem csinálja meg azt, amiben megállapodtunk. Nem mondott nemet, de nem száll be a végrehajtásba. Egy vezetői is alááshatja egy változtatás sikerét, ha a „fogjuk meg, és vigyétek-elvet” követi, vagyis kihúzza magát a megvalósításból, és így nem mutat példát a csapata számára.

bernese-mountain-dog-642013_640.jpg

Kövessük nyomon!
Figyeljünk oda rá, hogy valóban megtörtént-e az, amiben megállapodtunk. Ha foglalkozunk egyáltalán a nyomonkövetéssel, hajlamosak vagyunk ezt a lépést annyival elintézni, hogy megnézheti magát, aki nem csinálta meg. Ilyenkor a puszta felelősségre vonás helyett érdemes körbejárni az elkötelezettség kérdését. Ha ez nincs rendben, vissza kell térni az egyeztetéshez, hogy teljes legyen az egyetértés. Legalább ennyire fontos elismerni, amikor látjuk működni azt, amiben megállapodtunk. A fenti példánál maradva könnyen kérnénk számon Öcsit az elmaradt fésülködésért, de eszünkbe jut-e megdicsérni Anyát, hogy milyen jól fest Brúnó?

Neked mire kell legközelebb több figyelmet fordítanod? Megegyezés? Megvalósítás? Nyomonkövetés?

Fotók innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása